Opnieuw crisis in bestuur van Real

Real Madrid zal in juni verkiezingen houden voor een nieuwe voorzitter nu de huidige voorzitter Fernando Martín gisteren onverwacht door het clubbestuur is afgezet. Martín kwam twee maanden geleden aan de macht, na het vertrek van Florentino Pérez.

Het gedwongen vertrek van Martín onderstreept de ernst van de crisis bij Real Madrid dat al langere tijd met slechte resultaten kampt. Op de dezelfde dag dat FC Barcelona het bereiken van de finale van de Champions League vierde, kreeg de Madrileense rivaal zowel het aangekondigde vertrek van Zinedine Zidane als dat van zijn nieuwe voorzitter te verwerken.

Afgezien van de algemene misère bij Real Madrid, is de precieze reden van de nieuwe bestuurscrisis onduidelijk. Fernando Martín, vertrouweling van de vertrokken Florentino Pérez, werd de laan uitgestuurd door een meerderheid van de bestuursleden die eveneens gelden als vertrouwelingen van Pérez. Hoewel de laatste heeft aangekondigd onder geen beding terug te willen keren als voorzitter, zou zijn invloed op het clubbestuur nog altijd groot zijn.

Tot aan de verkiezingen zal het voorzitterschap waargenomen worden door Luis Gómez Montejano, het oudste lid van het clubbestuur. De afgezette Martín heeft reeds aangekondigd dat hij tevens kandidaat zal staan bij de komende stembusstrijd. Hij heeft de afgelopen maanden gewerkt aan een plan voor het nieuwe seizoen dat Real Madrid uit zijn huidige crisis moet halen. Daarbij werd gedacht aan het aantrekken van trainer Carlo Ancelotti van AC Milan voor de opbouw van een nieuw team.

De crisis bij Real Madrid ontstond nadat de club de afgelopen jaren voor recordbedragen topspelers als Figo, Zidane, Ronaldo en Beckham had aangetrokken. De toestroom van de vedetten bleek uitstekend te passen in de commerciële strategie van voormalig voorzitter en bouwondernemer Florentino Pérez, maar zorgde voor een zeer slechte sfeer op het veld en in de kleedkamers.

    • Steven Adolf