Om naar uit te kijken

MUZIEK

4/5 mei Op 4 mei, de dag van de nationale dodenherdenking, klinkt tijdens een 4 mei-concert in het Amsterdamse Concertgebouw de Tweede symfonie van Arthur Honegger, geschreven in de eerste oorlogswinter, een grimmig werk met hoop op bevrijding. Vooraf speelt Amsterdam Sinfonietta de Goldbergvariaties van Bach in een versie voor strijkorkest. Op 5 mei zijn overal in het land Bevrijdingsfestivals.

4 mei-concert 21u15 Concertgebouw Amsterdam (€7). Res 020- 6718345. Inl www.4en5mei.nl

POP

Babyshambles Komen ze wel of komen ze niet? Pete Doherty beloofde af te kicken, maar wordt nog bijna dagelijks opgepakt door Londense of Parijse politiemensen met wit poeder in zijn zak. Een nachtconcert op maandag lijkt bij voorbaat een heilloze affaire, want hoe kom je een saaie maandagavond door zonder stimulantia? Maar mocht Babyshambles inderdaad om één uur ’s nachts op het podium van Paradiso staan, dan wordt het bij voorbaat legendarisch.

2 mei (01u) Paradiso, Amsterdam.

THEATER

JulianaGer Thijs schreef een toneelstuk over de Greet Hofmans Affaire. In de wachtkamer van het hiernamaals komt prins Bernhard zijn vrouw, de voormalige koningin Juliana, weer tegen. En hij ziet haar boezemvriendin Greet Hofmans weer, de ‘Raspoetin van Soestdijk’. Renée Soutendijk speelt de koningin, Jaap Spijkers de prins en Marisa van Eyle is de verguisde zieneres.

Première 30 april Stadsschouwburg Amsterdam. Tournee t/m 10 juni. Inl 0900-9203 of www.bostheaterproducties.nl

DANS

NDTHet Nederlands Danstheater brengt in The Colour of Time twee nieuwe balletten. Skindex is van de jonge Britse choreograaf Wayne McGregor die een fascinatie voor getallen en computers heeft. Elf dansers dansen tussen twee stroken waarop getallenreeksen flitsen, op dreigende elektronische muziek. Verder Shoot the Moon, een nieuw werk van het duo Lightfoot Leon. Het podium is verdeeld in kamers. Vijf dansers dansen op muziek van Philip Glass. Ook op het programma: de herneming van Claude Pascal, het slow-motion ballet van Jirí Kylián.

Première 27 april Lucent Den Haag. Tournee t/m 5 juni. Inl 070- 8800100 of www.ndt.nl.

ARCHITECTUUR

Mart StamHet Utrechts Architectencafé en Architectuurcentrum Aorta presenteren op 1 mei (21u) De Architect, een film en lezing over leven en werk van de eigenzinnige architect Mart Stam (1899-1986). De documentaire over Mart Stam (1899-1986) wordt ingeleid door de beide documentairemakers, Hank Onrust en Gerrit Oorthuys.

Louis Hartloopercomplex, Ledig Erf. Aanmelden: architectencafe@xs4all.nl