Niet alle koralen sterven uit door warmer klimaat

Rotterdam, 27 april. Koraalriffen sterven door de opwarming van het zeewater, maar er zijn koralen die aan de dood kunnen ontsnappen. Dat blijkt uit onderzoek dat de Amerikaanse geoloog Andréa Grottoli in samenwerking met twee biologen vandaag publiceert in het Britse wetenschappelijke tijdschrift Nature. Koralen leven in symbiose met algen die de poliepen van voedsel voorzien. Als de watertemperatuur te hoog wordt, stoten de koralen hun algen af en sterven uiteindelijk. Kleurige koraalriffen veranderen in witte woestijnen. Dat is al bij zetien procent van de koraalriffen ter wereld gebeurd en wetenschappers vrezen dat in 2030 zestig procent van de koraalriffen op deze manier zullen zijn verdwenen. Maar de experimenten van Grottoli geven hoop dat het minder hard zal gaan. In een aquarium met twee soorten koralen (Porites compressa en Montipora capitata) lieten de onderzoekers de temperatuur geleidelijk stijgen tot dertig graden Celsius. Binnen een maand bleekten de koralen, een teken dat zij hun algen hadden uitgestoten. Vervolgens gingen de koralen terug naar zee, om te herstellen. M. capitata deed dat veel beter dan P. compressa. Deze koraal bleek zich te zijn gaan voeden met plankton en daardoor niet zo afhankelijk meer te zijn van algen.