NASA snijdt in budget wetenschap

Rotterdam, 27 april. De NASA gaat flink snijden in haar budget voor wetenschap. Dit heeft Michael D. Griffin, hoogste baas van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie, dinsdag bekend gemaakt. Reden voor de bezuiniging is de hoge prioriteit die aan de bouw van de opvolger van de Spaceshuttle wordt gegeven. Die zou oorspronkelijk in 2014 moeten vliegen, vier jaar nadat het ruimteveer uit de vaart is genomen. Bij nader inzien wil de Nasa het `gat` in de Amerikaanse bemande ruimtevaart tot twee of drie jaar beperken. Tezamen met de verplichtingen die afronding van de bouw van het Internationale Ruimtestation met zich mee brengen, leidt dit ertoe dat het budget voor wetenschap in de ruimte de komende vier jaar met drie miljard dollar wordt gekort. Dit ten faveure van de bouw van het Crew Exploration Vehicle, zoals de opvolger van de Spaceshuttle is gedoopt. Vertraging in de bemande ruimtevaart zou, aldus Griffin, Amerika meer schade berokkenen dan beknotting van het wetenschappelijke NASA- programma.