Muggengezoem tegen hangjongeren R'dam

Rotterdam. De Rotterdamse deelgemeente Charlois gaat samen met openbaarvervoerbedrijf RET waarschijnlijk een apparaat met hinderlijk muggengezoem inzetten tegen overlastgevende hangjongeren. Dat heeft een woordvoerder van de deelgemeente gisteren bevestigd. De zogenoemde Mosquito zendt binnen een bereik van twintig meter een hoogfrequent geluid uit, dat lijkt op het zoemen van een mug en is bestemd voor nauwe, populaire hangplekken. J. Festen, audioloog aan het VU Medisch Centrum Amsterdam, plaatst kanttekeningen bij het plan. ”Hoogfrequent geluid wordt pas na enige tijd hinderlijk, maar je hoort het meteen al. Bovendien kunnen vijftigjarigen het ook horen. En een bereik van twintig meter? Hoge frequenties hoor je niet meer als je om een hoekje gaat staan, hoe dichtbij de afzender ook is.” In 1999 begon de beheerder van het NS-station in Heerlen met een experiment om junks uit een tunneltje te verdrijven met behulp van klassieke muziek. Het idee was een initiatief uit Hamburg. ”De klanken ervan maken de junks zó nerveus dat ze het ten slotte niet meer uithouden en vluchten”, zei de stationsbeheerder toen.