Mijn god, die vrouw wil wel heel graag lijsttrekker worden

Ze neemt tegenwoordig een podiumpje mee om op te staan, want dan lijkt ze langer. Ze heeft een coupe soleil. Ze gebruikt te pas en te onpas hippe woorden als 'blingbling'. En, rapporteerde een vriendin van mij gealarmeerd: 'Ze had laatst een babyroze pak aan!' Rita Verdonk in babyroze: dan weet je zeker dat er een charme-offensief begonnen is.

Toen las ik ook nog een interview met visagiste Wanda Zijlstra. Die was door het campagneteam ingeschakeld om op strategische plekken make-up aan te brengen op Verdonks gezicht. Zijlstra vertelde er trouwens bij dat haar visagie-vriendinnen het maar niks vonden dat zij Verdonk opmaakte. Ze hadden gesuggereerd dat Wanda zwavelzuur door de foundation moest mengen. Linkse rakkers, die visagistes.

De Extreme Makeover, Verdonk Edition wilde ik zelf aanschouwen, en daarom sloot ik me gisteren aan bij wat kinderen die in Den Haag gingen collecteren voor het Nationaal Fonds Kinderhulp. Samen met Rita Verdonk. Op het eerste gezicht zag ze er net zo uit als een tijdje geleden, toen ik haar elders spotte. Zwart-wit geruit jasje, zwarte rok, degelijke schoenen. Geen babyroze, geen podiumpje. Toch was ze anders.

Een van de kinderen - opmerkzame wezens, kinderen - zei het meteen: 'U zag er op tv anders uit.' 'Strenger, hè?' straalde Verdonk. De makeover werkt, het wérkt, zag je haar denken. Ze lachte, ze grapte, ze huppelde over het Plein met de kinderschare achter zich aan. De hele situatie schreeuwde: foto-opportunity. Ze droeg geen panty en had haar benen goed geschoren. Haar geblondeerde plukjes schitterden in de zon. Alleen als er iemand geen geld in haar collectebusje wilde gooien, kwam de oude ijzeren Rita even naar boven. 'Nouuuuu', bromde ze dan kwaad en beende weg.

Toppunt van het offensiefje-tussen-de-middag was toen iemand een foto van haar wilde maken. Ze stak twee vingers in de lucht en riep hard: 'Peace, man!' Peace? Man? Toen draaide ze zich om naar een paar tienermeisjes die met haar wilden praten, wees op haar gouden ketting en zei: 'Ik heb blingbling.' Mijn god. Die vrouw wil wel heel graag lijsttrekker worden. De meisjes waren niet zo geshockeerd als ik. 'Ze is cool', vonden ze.

Eerder die dag, toen Verdonk de kinderen had geïnstrueerd over het collecteren, had ze gezegd: 'Gewoon lief kijken, dan gaat het lukken.'

Misschien is het echt zo makkelijk.

    • Aaf Brandt Corstius