Maoïsten in Nepal leggen wapens neer

De maoïstische rebellen in Nepal hebben gisteren eenzijdig een wapenstilstand van drie maanden afgekondigd. Maoïstenleider Prachanda zei na een gesprek met de beoogde nieuwe premier, Girija Prasad Koirala, te willen meewerken aan het vredesproces.

De aankondiging betekent een ommezwaai in de houding van de maoïsten na de aankondiging maandag dat de democratie in Nepal hersteld wordt. Koning Gyanendra, die vier jaar geleden het parlement ontbond en vorig jaar de regering ontsloeg, gaf het parlement toestemming weer bijeen te komen. De maoïsten reageerden afkeurend, omdat er geen snelle verkiezingen werden aangekondigd. Ze dreigden met een blokkade van Kathmandu en districtshoofdsteden, maar trokken dat dreigement gisteren weer in.

Bij die verkiezingen zou een constitutionele assemblee moeten worden gekozen, die de rol van de monarchie zou herdefiniëren in de grondwet. De maoïsten willen een einde aan de monarchie. Onduidelijk is vooralsnog wat de zeven belangrijkste politieke partijen als nieuwe rol voor het koningshuis willen. De Verenigde Staten hebben laten weten voorstander te zijn van een ceremoniële rol.

Ook is nog onduidelijk of die assemblee er komt. Gyanendra kan het hooggerechtshof, waarvan de meeste leden door de koning benoemd zijn, vragen de assemblee tegen te houden.

De maoïsten zijn nu 'flexibel' door de partijen te vertrouwen' dat ze de monarchie omver werpen, zei de gedetineerde hoge maoïst Matrika Yadav gisteren in een interview. 'Als iemand zich tegen het volk keert, is zijn ondergang onvermijdelijk, of het nu om de politieke partijen gaat, de monarchie of een andere macht.' Vertegenwoordigers van de politieke partijen hebben Prachanda's aankondiging verwelkomd.

Eind vorig jaar sloten de maoïsten een overeenkomst met de oppositie. Ook toen kondigden ze een staakt-het-vuren af. De maoïsten zeiden bereid te zijn via democratische weg hun ideaal van een communistische staat na te streven. Na enige maanden begonnen zij toch weer met aanvallen op overheidsdoelen, vooral op politie- en legerposten.