Manager van Tomtom 'casht' 69 miljoen euro

Een manager bij het beursgenoteerde navigatiebedrijf Tomtom heeft in één klap ruim 69 miljoen euro verdiend met de verkoop van 2 miljoen aandelen van het bedrijf. Het gaat om een van de hoogste bedragen ooit in Nederland verkregen met de verzilvering van aandelen via opties.

Een optie geeft het recht tegen een vooraf vastgestelde koers aandelen te kopen of verkopen. De 47-jarige Mark Gretton oefende 2 miljoen opties uit die hij in 2003 had verkregen via Tomtoms optieplan. In datzelfde jaar trad Gretton in dienst bij het bedrijf. Hij is directeur ontwikkeling en lid van de acht leden tellende board of directors, net onder de raad van bestuur.

Gretton komt bij hetzelfde bedrijf vandaan als Tomtoms topman Harold Goddijn, Psion, waar hij zakcomputers ontwikkelde. Bij zijn overstap naar Tomtom ging hij er in salaris op achteruit. Als compensatie daarvoor kreeg hij een omvangrijk optiepakket.

Uit het jaarverslag blijkt dat Tomtom drie jaar geleden opties uitgaf voor een heel lage uitoefenprijs. Eind 2005 had bestuurder Alexander Ribbink nog 2 miljoen opties uitstaan met een uitoefenprijs van 0,25 cent, terwijl de beurskoers van Tomtom gisteren bij het sluiten van de beurs op 35,80 euro stond. Iedere uitgeoefende optie levert dus een koerswinst op van 35,55 euro. Als Ribbink de 2 miljoen opties nu zou uitoefenen, zou hem dat ruim 71 miljoen euro opleveren.

Ribbink heeft ook nog 1,5 miljoen opties met een uitoefenprijs van 3,75 euro, die hij vorig jaar in november kreeg. Ook Gretton kreeg toen nog 1,5 miljoen opties erbij. Gretton was bij TomTom verantwoordelijk voor het ontwerp van de eerste navigatiesystemen onder de merknaam Tomtom Go, die in het voorjaar van 2004 op de markt kwamen.

Daarvoor ontwikkelde Tomtom vooral navigatiesoftware voor mobiele telefoons en palmtopcomputers. De introductie van de Tomtom Go betekende uiteindelijk de doorbraak voor Tomtom. Dit jaar komt de omzet van het bedrijf boven de 1 miljard euro uit. In 2002 was dat nog maar 8 miljoen euro.