Luxe making-of van geoliede machine

Tweehonderdvijftig kinderen die misschien nog nooit van klassieke muziek hebben gehoord; dirigent Simon Rattle van het Berliner Philharmoniker zegt het net een tikje te besmuikt tegen zijn orkest.

film Rhythm is it! Regie: Thomas Grube en Enrique Sánchez Lansch. * scene uit de documentaire Rhythm Is It
film Rhythm is it! Regie: Thomas Grube en Enrique Sánchez Lansch. * scene uit de documentaire Rhythm Is It

Met die 250 kinderen maakte hij een uitvoering van Stravinsky's Le sacre du printemps, die in januari 2003 in première ging. Althans, als huisdirigent van het Berliner Philharmoniker stond Rattle aan de wieg van dit grootscheepse educatieve project. Het echte werk werd gedaan door choreograaf Royston Maldoon, die in 45 dagen die 500 ongetrainde benen de lucht in moest krijgen. Rattle en zijn orkest deden gewoon waar zij altijd al goed in waren. In de traditie van de kijkje-achter-de-schermen-film liepen filmmakers Thomas Grube en Enrique Sánchez Lansch met een camera rond bij de repetities en in de kleedkamers en interviewden de deelnemende scholieren. Het resultaat is Rhythm is it! een luxe making-of, een promotioneel verslag van een goed geoliede machine. Dat maakt het niet minder aardig om naar te kijken. De scènes waarin Maldoon de jongeren oppept, motiveert, toemoppert en disciplineert, vormen een scherp contrast met de vanzelfsprekendheid waarmee de muzikanten hun instrumenten oppakken.

Als film is Rhythm is it! de Grote Motivatie Show, een op Amerikaanse leest geschoeide formule, een herhaling van From Mao to Mozart: Isaac Stern in China (1981), waarin alleen wél politieke en sociale achtergronden konden doorschemeren. Hier is het toch een beetje van: kijk ons eens fijn met die mensen uit die achterstandswijken werken. Dat doet niets af aan de intenties van Rattle en Maldoon. Het zegt meer over het gemakzuchtige doel van dit filmverslag.

Rhythm is it!

Regie: Thomas Grube en Enrique Sánchez Lansch.

film
    • Dana Linssen