Lid Zwitserse Bondsraad stapt op

Joseph Deiss, de Zwitserse minister van Economische Zaken, heeft vanmorgen onverwachts zijn vertrek aangekondigd. Deiss is lid van de christen-democratische CVP en maakt in juli plaats voor een partijgenoot.

De Zwitserse regering, de Bondsraad, telt zeven leden en de zetels zijn volgens een vaste formule verdeeld over de vier grote politieke partijen. In 2003 kwam voor het eerst sinds ruim veertig jaar een wijziging in die formule. De CVP moest één van zijn twee zetels afstaan aan de rechts-populistische Zwitserse Volkspartij. Deiss, die zeven jaar minister was en begon op Buitenlandse Zaken, bleef als enige CVP-er in de regering over. De christen-democraten ontkennen dat het vertrek van Deiss, die de afgelopen tijd vrij onzichtbaar opereerde, verband houdt met de parlementsverkiezingen van volgend jaar. De CVP doet het al jaren slecht bij de verkiezingen en zou voor de komende verkiezingen een meer aansprekende figuur als vertegenwoordiger in de Bondsraad wensen.