Lezingen

AMSTERDAMVoorafgaand aan de uitreiking van de ‘Spinozalens’ aan de Engels-Amerikaanse filosofe Donna Dickenson zal 28 april (16u) een debat worden gehouden over een nieuwe vorm van kolonialisme: het lichaam als handelswaar. Onder leiding van Andrée van Es discussiëren Margo Trappenburg, Guy Widdershoven en Tineke Huizinga onder meer over de handel in donororganen en ander lichaamsmateriaal, zoals eicellen.

Amstelkerk, Amstelveld. Toegang: gratis. Inl: www.spinozalens.nl

Wim Schmidt, lichtmeter en voorzitter van het Platform Lichthinder, verzorgt op 2 mei (20u) ihkv het programma ‘De Stad Natuurlijk’ een lezing over lichtvervuiling. In een geïndustrialiseerd gebied als West-Europa is het haast onmogelijk om nog plekken te vinden waar de hemel echt donker is. In Nederland is nergens meer een ongerepte sterrenhemel te zien. Ook de gevolgen voor plant en dier zijn groot.

Artis Planetarium, Plantage Kerklaan 38-40. Inl: 020-5233400 & www.artis.nl

Op 4 mei (17u), aan de vooravond van de dodenherdenking en de viering van 5 mei zal Mohammed Benzakour een lezing geven over het thema De andere vrijheid. Benzakour (Marokko, 1972) is columnist en publicist en noemt zichzelf ‘de enige Reviaan van Marokkaanse origine’. In zijn geschriften maakt hij zich al jaren druk over de teloorgang van belangrijke burgerlijke vrijheden onder het mom van ‘veiligheid’ voor de samenleving.

Felix Meritis, Keizersgracht 324. Res 020-6231311 & receptie@felix.meritis.nl. Inl www.felix.meritis.nl

rotterdamOp 30 april (14u30) presenteert NRC Handelsblad-redacteur Pieter Steinz de literaire talkshow Lezen Etcetera Live. Gasten zijn Nicolien Mizee, Stefan Brijs en Stine Jensen.

Boekhandel Donner*, Lijnbaan 150. Inl 010-4132070 & www.donner.nl

Debat Latijns-Amerika Tumult organiseert 2 mei (20u) een debat getiteld Latijns-Amerika links? Alternatieven voor het huidig systeem. Lula, Chavez en Kirchner kregende afgelopen maanden gezelschap van twee andere linkse presidenten. Hoe nieuw is dit links elan? En wat zal deze golf aan linkse presidenten betekenen voor de Europese blik op Latijns Amerika?

Debat met Michiel Baud, Kees Koonings en Edwin Koopman. Onder leiding van Bert Ernste. In het kader van het Latijns Amerika Film Festival (LAFF), dat plaatsvindt in Utrecht van 3 t/m 10 mei. Op 8 mei volgt een tweede debat.

Louis Hartlooper Complex, Tolsteegbrug 1. Inl: 030-2332430 & www.laff.nl