Koele dagen op komst

We hebben in Nederland een paar koele dagen voor de boeg met vooral in het weekeinde ook enkele buien. Toch laat de zon zich geregeld zijn. Zaterdag lijkt de koudste dag te worden. Tijdens de festiviteiten in het kader van Koninginnedag komen de temperaturen waarschijnlijk niet hoger dan tussen 9 en 13 graden bij een gure noordwestenwind.

Bepalend voor het weer de komende dagen is de combinatie van een hogedrukgebied ten westen van Ierland en een lagedrukgebied, dat van de Oostzee over onze omgeving naar het noorden van Frankrijk trekt. In de bovenlucht komt daarbij een bel met koude lucht mee, die ervoor zorgt dat vanaf zaterdag gemakkelijk buien ontstaan.

Vanavond en de komende nacht is van buien geen sprake. Net als voorgaande nacht hebben we een afwisseling van wolkenvelden en brede opklaringen. In heldere gebieden daalt het kwik tot dicht bij het vriespunt en kan het aan de grond vriezen, onder bewolking blijft het een paar graden warmer.

Morgen schijnt de zon van tijd tot tijd. Verder drijven wolkenvelden over en valt in het noordoosten mogelijk een bui. Het is morgen met maxima tussen 10 en 15 graden koeler dan vandaag. Zaterdag lijkt de koudste dag uit de reeks te worden met nu en dan zon, enkele buien en maxima tussen 9 en 13 graden. Ook dan waait een straffe noordwestenwind. Vanaf zondag wordt het langzaam weer iets zachter.