Klagers over signaal van gsm hebben ook last van nepstraling

Rotterdam. Mensen die zeggen dat ze ziek worden van elektromagnetische straling uit mobieltjes, voelen zich na een experiment net zo beroerd als ze aan een nep-signaal werden blootgesteld. Dat zeggen onderzoekers van King`s College Londen.

De zestig gevoelige proefpersonen moesten binnen twintig minuten na blootstelling klachten krijgen. Het waren mensen die contact hadden gezocht met een organisatie voor elektromagnetisch gevoelige mensen. Deze groepen proberen vaak de bouw van gsm-zenders tegen te houden. De onderzoekers recruteerden ook zestig controlepersonen die geen last hebben bij mobiel bellen. Gevoelige mensen klagen na blootstelling aan gsm-straling over hoofdpijn, een tintelend of prikkelend gevoel, misselijkheid, een warm of brandend gevoel van de huid, of over pijnlijke en droge ogen.

Tijdens de experimenten kregen de proefpersonen 50 minuten een hoofdband om met een onderzoeks-gsm-telefoon eraan bevestigd. Die gaf ofwel het gepulste actieve signaal dat bij een gesprek ontstaat, ofwel alleen de continue draaggolf, ofwel een nep-signaal. De mensen die zichzelf gevoelig noemen, hadden beduidend meer klachten dan de controlegroep. Van het nep-signaal kregen ze net zoveel hoofdpijn als van het gepulste signaal. De klachten door de draaggolf waren ernstiger.

De klachten ontstaan door een nocebo-effect. Een nocebo is een ziekmaker zonder ziekteverwekker. Het slechtste wat een gevoelig persoon kan doen is stralingen vermijden, want dat versterkt het idee dat die signalen schadelijk zijn.