Kip met chutneysaus

Voor 2 personen:1 hele kipfilet (kamertemperatuur)25 gram roomboter (of gebruik olijfolie)1 stevige zoetzure appel, in kwartenzout 125 ml crème fraîche, losgeroerd 4 eetlepels mangochutney (of chutney naar keuze) 1/2 groene Spaanse peper (zaadjes verwijderd)

De meeste mensen hebben wel een potje chutney in huis. Hetzij zelfgemaakte chutney hetzij een potje chutney uit een Aziatische winkel waar chutneys verkrijgbaar zijn die niet zo zoet zijn. Je kunt met dit heerlijke condiment vele kanten op in de keuken. Maak er eens een soepele saus mee bij een blank gebakken kipfilet.

Bereiding: Halveer de kipfilet. Verwijder het klokhuis, maar laat de schil zitten en snijd de partjes dwars op de draad in plakjes van 1 cm dik. Smelt de roomboter in een ruime bakpan met dikke bodem op een halfhoog vuur. Dep de kipfilets droog en leg ze in de warme roomboter samen met de plakjes appel. Draai het vuur laag en laat de kipfilet langzaam gaar worden in de warme boter; keer de filets en de plakjes appel regelmatig om en bestrooi de kip tijdens het bakken met zout. Zorg dat de kipfilet geen kleurtje krijgt maar mooi blank blijft. Voeg wanneer de kip vrijwel gaar is de crème fraîche toe en laat deze doorwarmen waardoor hij iets dunner wordt.

Roer zodra de kipfilet de gewenste gaarheid heeft bereikt de mangochutney door de crème fraîche, zodat een soepele 'chutneysaus' wordt verkregen. Snijd de Spaanse peper in ragfijne reepjes en strooi die over het geheel. Geef er saffraanrijst met amandelen bij (recept van 15 april). Met een beetje handigheid kunnen beide gerechten tegelijkertijd klaar zijn én binnen een half uur.

Florine Boucher

Morgen: Oranjesoep.

    • Florine Boucher