Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Boeken

'Ik probeer de beelden één te laten worden'

In De Rode Hoed streden gisteren 31 jonge dichters, in de leeftijd van acht tot twintig jaar, tijdens het programma 'Vers in bloei' om prijzen in zeven verschillende categorieën. 'Dichten is een mooie hobby.'

De winnende dichters: Anouk Belserang (links), Sil Piek, Marieke Telleman, Julia Dewez, Laura Tack, Fabian Pikula, Marit Witteveen. Foto NRC Handelsblad, Maurice Boyer Winnaars van de Landelijke Versgedichten-wedstrijd Foto NRC H'Blad, Maurice Boyer 060426
De winnende dichters: Anouk Belserang (links), Sil Piek, Marieke Telleman, Julia Dewez, Laura Tack, Fabian Pikula, Marit Witteveen. Foto NRC Handelsblad, Maurice Boyer Winnaars van de Landelijke Versgedichten-wedstrijd Foto NRC H'Blad, Maurice Boyer 060426 Boyer, Maurice

'Mijn gedicht ging over niets. Maar doordat ik erbij was, werd het niets iets', zegt de twaalfjarige Rosa van Triest. Verwachtingsvol zit ze op de tribune in De Rode Hoed, vlak voordat 31 uitverkoren scholieren in het programma Vers in bloei laten horen dat ook zij zijn geraakt door de magie van poëzie. 'Iemand', vertelt Rosa, 'kwam ons op school vertellen hoe we moest dichten. De directeur koos mij bij de beste twaalf van de school.' De Amsterdamse ging niet door naar de finale, maar ze vindt 'dichten leuk om te doen'.

Die finale, sluitstuk van één van de zeven dichtcompetities waarmee jongeren tussen de acht en twintig jaar oud worden gestimuleerd zelf te schrijven en over dichten na te denken, leverde gisteren een wervelende poëzierevue op. Het was een dag vol knallende breakdance, animatiefilmpjes van gedichten en rare perfomances - alsof coole kids, die zelf woorden en metaforen verzinnen, nog niet genoeg waren.

Er klonk volop goed getroffen poëzie. In de eerste categorie, Basisscholen, sloot Sofia Commandeur af met de regels: 'Ik bloosde als de rode roos/ die hij toen in mijn handen schoof.' Uit dezelfde leeftijdsgroep verraste de 10-jarige Haagse Burcu Gurel, door van schrijven in het zand te springen naar 'De zee komt lezen'. Zoals jurylid en jonge dichter Alfred Schaffer na afloop concludeerde, blonken de jonge dichters vooral uit in beelden. 'Zo goed dichtte ik op die leeftijd nog niet.'

De Utrechtse Robyn van Bosstraten (12) liet het niet bij beelden en kwam met een eigenwijze taalvondst: 'Alle woorden bestaan al/ alles is al een keer gezegd/ alle dingen zijn al gedaan/ alles is al een keer gedacht/ dus doe mij maar een bladiboe meneer.'

De finalisten dongen ook naar de prijs voor de beste voordracht, die best had kunnen gaan naar de zorgvuldige timing en dictie die de 17-jarige Vlaamse Laura Tack toevoegde aan haar al zo suggestieve gedicht over de dood van haar oma: 'de fleurige jurk op het witgestreken/ bedlaken, koud, kraaknet/ een gedachte als chloroform'. 'Ik had wel geoefend', vertelde ze na haar winst in een andere categorie. 'Ik probeer de beelden één te laten worden. Dichten is een mooie hobby.'

Een andere winnaar, de 11-jarige Sil Piek, uit Groningen had een droom over zijn zusje Cato gedicht. 'Ik heb zomaar wat in elkaar geflanst. De woorden komen vanzelf.' Dat hij dicht, komt door zijn meester, vertelde hij. 'Eind mei maakt hij een bundel met het werk van de hele groep.' Prijswinnaar Fabian Pikula (18, Enschede) dichtte over verlangen. 'Zij woont ver weg, hij ook.' In Den Bosch, vulde zijn moeder aan. Fabian had onlangs een masterclass gevolgd. 'Eerst schreef ik gewoon op hoe het was, nu leerde ik vergelijkingen maken. Ik koos voor het weer, want het was koud toen ik het schreef.'

De voordrachtsprijs ging uiteindelijk naar de sierlijk gebarende Marit Witteveen, 12 jaar en uit Breda. Zij maakte ook grappig gebruik van het uitgangspunt dat de scholieren zich lieten inspireren door de voor de VSB Poëzieprijs genomineerde dichtbundels, en noemde haar gedicht 'Hoe de Mark Boog' - verwijzend naar de rivier in haar stad en de dichter Boog.

Na de uitstalling van talent in de middag was het avondprogramma, waarin oudere letterheren getuigden van hun eerste verliefdheid op de poëzie, wat stroef en flodderig. Ondanks de entree, waarin een waarzegster, die zei meer van poëzie te weten, bezoekers van een passend gedicht voorzag. Verblijd met 'Een verre prinses' van Slauerhoff deed poëzie even niet onder voor de altijd toepasselijke horoscoop. De heren spraken veel over de dood, maar de optredende scholieren uit Almere worstelden als Slauerhoff met onbeantwoord verlangen, misverstanden, twijfel en nog meer ongeluk in de liefde. Een medewerkster van Loesje zag een oplossing: 'Pak verf, schilder op schuttingen en muren, en maak de wereld mooi.'

Week van de poëzie. T/m 28 april. Info: www.weekvandepoëzie.nl