'Ik beuk aan één stuk'

'Today', het nieuwe album van producent Tom Holkenborg, beter bekend als Junkie XL, is opvallend rustig en melancholisch. 'Ik wilde na alle grootse gekheid terug naar af.'

Junkie XL, alias Tom Holkenborg Foto Lex van Rossen JUNKIE XL - TOM HOLKENBORG T.A.V. WIBBINE KIEN, CS FOTO LEX VAN ROSSEN Rossen, Lex van

Voor een artiest is Tom Holkenborg, beter bekend als Junkie XL, best een saaie man. Hij vertelt dat hij het zo prettig vindt dat hij in zijn nieuwe studio daglicht heeft. En dat het zo fijn is dat die opnamestudio grenst aan een tuin, waar hij tussen het werken door graag een broodje eet in de zon. Zijn studio ligt dicht bij Venice Beach in Los Angeles, bevolkt door hippies en kunstenaars, en ook daar zoekt Holkenborg (38) regelmatig naar ontspanning. 'Even met de hond het strand op. Heerlijk.'

Extreem was het succes dat Holkenborg boekte als producent van elektronische muziek. Zijn remix van het nummer A Little Less Conversation van Elvis Presley, gemaakt voor een Nike-commercial in 2002, stond in 24 landen op nummer 1 en sindsdien is Holkenborg veelgevraagd als producent van remixen voor sterren als Britney Spears en Coldplay, muziek voor computergames en filmmuziek (o.a. Blade en Catwoman). Holkenborg: 'Ik zie mezelf over een paar jaar niet meer op en neer springen op het podium bij Lowlands. Maar met filmmuziek kan ik tot ver na mijn zestigste doorgaan. Daarom ben ik ook naar Los Angeles verhuisd, dit is mijn toekomst.'

Holkenborg kreeg op zijn 29ste last van hartklachten nadat hij dagen en nachten lang in zijn donkere studio in een Amsterdams souterrain had doorgewerkt. Het harde werkschema is er met de groei van zijn naamsbekendheid niet bepaald minder op geworden, maar de omgeving waarin hij werkt in Los Angeles geeft hem het gevoel dat hij weer kan ademen. 'Ik beuk aan één stuk door en ik heb nog nooit zo hard gewerkt als nu. Maar ik kan veel meer aan omdat ik de hele dag zon heb en veel gezonder leef.'

Op zijn vorige album Radio JXL werkte Holkenborg met zijn 'muzikale helden', onder wie reggaezanger Peter Tosh, soulman Solomon Burke en rapper Chuck D van Public Enemy. Op zijn nieuwe cd Today worden de vocalen verzorgd door de onbekende zanger Nathan Mader. Holkenborg ziet Today als een ingetogen antwoord op de bombastische wereld van blockbusters en popsterren waarin hij nu verkeert. 'Ik wilde tussen al die grootse gekheid terug naar af, naar een plaat die gewoon om mij draait als muzikant. Daarom wilde ik een volstrekt onbekende zanger die niet met zijn hoofd boven de muziek uitsteekt en werk ik veel met de gitaar, omdat dat het instrument is dat het dichtste bij me staat.'

Op Today ontbreken de beukende beats vrijwel volledig; het is een opvallend rustig en melancholisch album dat Holkenborg in drie maanden tijd opnam en dat deze week wereldwijd wordt uitgebracht. 'Wanneer je jezelf een paar maanden opsluit, kom je er vanzelf weer achter waarom je muziek bent gaan maken. Dat was ik met alle stress en hype wel een beetje kwijtgeraakt. Na al die larger-than-life-projecten was het werken aan dit album een manier om mezelf terug te pakken.'

Opvallend is dat het nieuwe album muzikaal flink teruggrijpt naar de jaren tachtig, een muzikaal tijdperk dat volgens Holkenborg dringend aan herwaardering toe is. 'Mensen konden toen niet wachten tot de jaren tachtig voorbij waren, maar als je terugkijkt is het muzikaal een waanzinnig interessante periode geweest, waarin muziekstromingen als hiphop, house en de noise-gitaarrock op zijn komen zetten. En iets als synthpop, wat iedereen toen ruk vond, daar loopt iedereen nu mee weg. Je hoort op dit album veel invloeden uit punk en new wave terug omdat dat de muziek is die ik als jonge gitarist in een bandje ook al speelde. Het is de periode waarin mijn muzikale ziel is gevormd.'

Het nieuwe album van Junkie XL, 'Today' (Roadrunner Records), ligt nu in de winkels.

    • Saul van Stapele