Herstel bij moederbedrijf van Nedcar

Mitsubishi Motors heeft in 2005 voor het eerst in drie jaar weer een positief bedrijfsresultaat gehaald. De moeder van Nedcar houdt een fabriek in het Japanse Okazaki, die gesloten zou worden, toch open.

Dat heeft Mitsubishi Motors vandaag bekendgemaakt. De Japanse autofabrikant boekte in het eind maart afgesloten boekjaar een positief resultaat van 6,8 miljard yen (47,6 miljoen euro). Vorig jaar was het bedrijfsresultaat nog 128,5 miljard yen negatief. Het betere resultaat is vooral te danken aan fikse kostenbesparingen en stijgende verkopen van auto's in Japan.

Mitsubishi Motors maakte in 2005 een nettoverlies van 92,2 miljard yen. Dat werd vooral veroorzaakt door afschrijvingen op fabrieken in de Verenigde Staten en Australië. In 2004 maakte Mitsubishi een nettoverlies van 475 miljard yen. Voor 2006 verwacht het autoconcern naast een positief bedrijfsresultaat van 43 miljard yen ook weer een nettowinst te maken van 8 miljard yen (56 miljoen euro).

Mitsubishi Motors, dat drie jaar geleden van een bankroet werd gered, maakte ook bekend dat de fabriek in Okazaki definitief open zal blijven om een andere Japanse fabriek in Mizushima te ontlasten. De fabriek in Okazaki, die nu nog de kleine personenauto Colt voor de Japanse markt maakt, gaat de luxe terreinwagen Outlander produceren voor de exportmarkt.

Of de arbeiders van Nedcar in Born, waar de Colt voor Europa wordt geproduceerd, daar hoop uit kunnen putten is de vraag. De Outlander is sinds zijn introductie in Japan vorig jaar een succes. Deze wagen zal later dit jaar op de Amerikaanse markt worden gebracht en begin volgend jaar in Europa. De Outlander zou volgens marktanalisten goed in de Nedcarfabriek gemaakt kunnen worden.

Over de invulling van de plannen rond de wereldwijde productiecapaciteit schrijft Mitsubishi in een persbericht alleen dat het deze verder wil concentreren op enkele plekken in de wereld.