Galerieselectie

Kathe BurkhartSinds 1983 werkt de Amerikaanse kunstenaar Kathe Burkhart aan haar Liz Taylor-series, een reeks schilderijen en tekeningen van de bekende Amerikaanse actrice, gebaseerd op snapshots uit tijdschriften en filmstills. Burkhart volgde Taylor tijdens haar vele hoogte- en dieptepunten in haar leven, en schilderde haar bijvoorbeeld vlak nadat ze was geopereerd aan een hersentumor, haar hoofd omwikkeld met zwachtels.

Schilderijen en tekeningen van Kathe Burkhart. 28 april t/m 3 juni in Lumen Travo, Lijnbaansgracht 314, A’dam. Wo t/m za 13-18u.

Ester TielemansVorig jaar was Esther Tielemans een van de vier genomineerden voor de Prix de Rome. In De Appel presenteerde ze toen de installatie Mise en scène, waarvoor ze drie schilderijen los in de ruimte opstelde. Ook in haar nieuwste tentoonstelling bij Akinci, getiteld The Making Of, stelt Tielemans haar schilderijen op als een ruimtelijk toneeldecor. Eén werk, het knalgele tweeluik Zon, past precies in een hoek van de galerie. Op een ander werk, Behind the scenery, is een landschap gereduceerd tot maquette.

Schilderijen van Esther Tielemans. T/m 3 juni Galerie Akinci, Lijnbaansgracht 317, Amsterdam. Di t/m za 13-18u.

Hans BroekAuto’s, tankstations, een villa op een heuvel boven zee – schilder Hans Broek laat zich al jaren inspireren door de stedelijke omgeving van zijn woonplaats Los Angeles. Meermalen schilderde hij het overbekende panorama van de grote stad bij nacht. Maar Broek abstraheerde het uitzicht tot een raster van oplichtende vierkantjes. Die stripachtige helderheid is kenmerkend voor al zijn werken. Bij Tanya Rumpff toont de Nederlandse schilder nu zijn nieuwste schilderijen en tekeningen.

Schilderijen & tekeningen van Hans Broek. T/m 21 mei Galerie Tanya Rumpff, Spaarnwouderstraat 27, Haarlem. Wo t/m vr 12-17u, za en zo 13-17u.

GroepsexpositieIn de galerie van het Leids Universitair Medisch Centrum is nu de tentoonstelling Oud zijn heeft de toekomst! te zien, een onderdeel van de manifestatie De kunst van het ouder worden. Van een zevental kunstenaars worden werken getoond die te maken hebben met de thema’s lichaam en tijd. Zo schildert Philip Akkerman al jaren de veroudering van zijn eigen gezicht, bewerkt Margi Geerlink haar foto’s van ouderen zodanig dat ze weer gedeeltelijk jong worden, en toont Ron Mueck een levensecht wassen beeld van een baby.

Groepstentoonstelling met werk van Philip Akkerman, Marrie Bot, Christina Doll, Margi Geerlinks, Janine Schrijver en Hans Heijnen/Zeppers Film. T/m 25 juni in Galerie LUMC, Albinusdreef 2, Leiden. Dag 8-20u.

Kees SchererHij was persfotograaf, reisfotograaf en straatfotograaf. De Amsterdammer Kees Scherer (1920-1993) fotografeerde op zijn zwerftochten door de stad zo’n beetje alles wat voor zijn lens kwam: de armoede in een volkswijk, wandelaars in het avondlicht, een auto te water. Later volgden reportages over de Zeeuwse watersnoodramp in 1953, de Hongaarse opstand in 1956 en verslagen van reizen naar Parijs, Griekenland, Mexico, Israël en de VS. Scherer was een van de initiatiefnemers van World Press Photo. Zijn beroemde serie New York in the Fifties is nu te zien bij Ton Peek Photography.

Foto’s van Kees Scherer. T/m 20 mei bij Ton Peek Photography, Oude Gracht 295, Utrecht. Za 12-15u. 030-2312001

En verder: Schilderijen van Harmen Brethouwer t/m 20 mei Galerie de Expeditie, Leliegracht 47, A’dam; fotowerken van Meindert Koelink t/m 27 mei Aschenbach & Hofland Galleries, Bilderdijkstraat 165c, A’dam; schilderijen van Dan McCarthy t/m 13 mei Annet Gelink Gallery, Laurierstraat 187-189, A’dam; schilderijen van Thomas Ciecierski t/m 13 mei Wetering Galerie, Lijnbaansgracht 288, A’dam; beelden van Guido Geelen t/m 17 mei galerie Brutto Gusto, William Boothlaan 15a, R’dam; installatie van Robin Arseneault en Erik Wong t/m 20 mei Buro Dijk- stra, Keileweg 26, R’dam; meubels van Rob Parry t/m 11 juni Vivid Vormgeving, William Boothlaan 17a, R’dam; beelden van Joop Hekman t/m 24 mei in Galerie Quintessens, Nieuwe-gracht 53, Utrecht.