Fans houden wel van Blind

Na beide doelpunten omhelsden de spelers van Ajax gisteren hun belaagde trainer. Maar de kans dat Blind blijft is wel heel klein geworden.

Het gezicht van Danny Blind stond gisteren ook na de 2-0 nog vaak op onweer. Foto Bas Czerwinski 26-04-2006, AMSTERDAM. AJAX - FC GRONINGEN. AJAX COACH DANNY BLIND VOOR AANVANG VAN DE WEDSTRIJD. FOTO BAS CZERWINSKI Czerwinski, Bas

De bestuursleden van Ajax weigeren al weken opzichtig het vertrouwen in Danny Blind uit te spreken, maar de spelers en de aanhang van de Amsterdamse voetbalclub gingen gisteravond wél als één man achter de trainer staan. De negende en de 58ste minuut van de heenwedstrijd in de finale van de play-offs tegen FC Groningen behoren voor de 44-jarige coach tot de mooiste momenten van het seizoen. Nadat respectievelijk de Zweed Markus Rosenberg en de Griek Angelos Charisteas voor Ajax scoorden, sprintten de spelers naar de kant om het doelpunt samen met Blind te vieren. 'Danny Blind, wie kent hem niet? Danny Blind, Danny Blind is een echte Ajacied', galmde het door de lang niet uitverkochte Amsterdam Arena. Met de 2-0 overwinning heeft Ajax met de return volgende week in Euroborg een uitstekende uitgangspositie om een plaats in de voorronde van de Champions League te bemachtigen.

Toch wijst alles erop dat Blind volgend seizoen net zomin als Yannis Anastasiou, Tomás Galásek, Juanfran, Steven Pienaar, Hatem Trabelsi en Hans Vonk nog op de loonlijst van Ajax zal staan. Na de laatste thuiswedstrijd van het seizoen namen de fans afscheid van de vertrekkende spelers, de toekomst van Blind is vooralsnog onzeker. De kans lijkt nihil dat hij in navolging van Nourdin Boukhari de clubleiding nog op andere gedachten kan brengen en mag blijven. Ondanks dat Blind het teleurstellende seizoen met een plaats in de voorronde van de Champions League én winst in de beker kan afsluiten, heeft hij in ruim een jaar tijd Ajax geen nieuw elan kunnen geven.

Wie louter en alleen naar het eindresultaat kijkt, zou nog kunnen zeggen dat Blind het met ook nog een plek bij de laatste zestien van de Champions League niet eens slecht heeft gedaan, maar als het vertoonde spel de maatstaf is dan scoort de coach een ruime onvoldoende. Zelden of nooit wist Ajax in de eigen Arena met aanvallend spel het publiek op de banken te krijgen. Met zijn wisselvallige beleid tastte hij bovendien het vertrouwen van zijn spelersgroep aan. Profs als Nigel de Jong en Pienaar lieten tijdens het seizoen al weten liever bij Duitse clubs als HSV en Dortmund te spelen dan bij Ajax.

De technische staf van Ajax straalde langs de kant ook zelden vertrouwen uit. Zelfs na de verlossende doelpunten bleef het gezicht van Blind vaak op onweer staan. Assistent-trainer Gerard van der Lem gedroeg zich in de catacomben van verschillende stadions in de eredivisie meer dan eens als een ordinaire straatvechter. En eenmaal langs de kant zat hij net als gisteravond tegen FC Groningen doorgaans ver onderuitgezakt op de rood-witte clubstoel. Met assistent Ruud Krol en keeperstrainer Fred Grim heeft Blind verder ook geen secondanten die hem op tactisch gebied veel verder kunnen helpen.

Een paar jaar geleden was het voornemen van Ajax om Blind als hoofdtrainer te laten functioneren naast zijn voormalige leermeester Louis van Gaal als technisch directeur. Maar op het moment dat Blind het vorig jaar maart overnam van de opgestapte Ronald Koeman, was Van Gaal uit onvrede over het gebrek bij ambitie al vertrokken. De nieuwe technisch directeur Martin van Geel staat als verantwoordelijke voor de lange termijn in de hiërarchie nu boven Blind. Dat Van Geel weigert het vertrouwen uit te spreken in de trainer van wie het contract nog een jaar doorloopt is slecht nieuws voor de oud-verdediger van Ajax. 'Dat doen we nooit', zei de technisch directeur. 'Ook niet als de trainer daar behoefte aan heeft.'

Zo begon Blind tegen FC Groningen zonder het uitgesproken vertrouwen van de clubleiding aan de eerste in een reeks van drie belangrijke duels. De fans van Ajax zongen hem zondag na de zege op Feyenoord al minutenlang toe. Gisteravond sloten zij hun trainer massaal in de armen. 'We love you Danny, we do!', klonk het na de overwinning. De harde kern keerde zich zelfs voorzichtig tegen het bestuur door 'Jaakke rot op!', te scanderen. Dat de steun van de fans betrekkelijk is, bleek toen Boukhari werd gewisseld. De voetballer die een paar maanden geleden nog werd verguisd, kreeg nu een staande ovatie.

    • Koen Greven