Excuses Britse minister over falende uitzetting

De Britse regering is in verlegenheid gebracht doordat minister van Binnenlandse Zaken, Charles Clarke, heeft verzuimd toe te zien op de uitzetting van buitenlandse misdadigers na het uitzitten van hun straf in Groot-Brittannië. Het gaat in totaal om meer dan duizend criminelen sinds 1999, die na het uitzitten van hun straf in een Britse gevangenis conform de regels hadden moeten worden uitgewezen.

Minister Clarke, die in het najaar van 2004 op Binnenlandse Zaken aantrad, heeft toegegeven dat zijn ministerie ernstig tekort is geschoten. Hij bood zijn excuses aan en zei te hebben overwogen af te treden. Maar premier Blair heeft hem daarvan tot twee keer toe weerhouden. Gistermiddag verdedigde Blair zijn minister van Binnenlandse Zaken in het parlement. De premier zei dat het toezicht op het uitzetten van veroordeelde misdadigers nu naar behoren functioneert.

De oppositie toonde zich evenwel niet onder de indruk. De leider van de Conservatieve Partij, David Cameron, zei dat minister Clarke beter kon aftreden. Volgens hem is Clarke gezien zijn gemaakte fouten niet langer in staat om goed leiding te geven aan het ministerie van Binnenlandse Zaken.

De meeste gevallen van het falende toezicht op het uitzetten van buitenlandse misdadigers dateren van voor Clarke's aantreden op Binnenlandse Zaken in 2004. Pijnlijk voor Clarke is vooral dat er nog eens 288 gedetineerden werden vrijgelaten zonder dat uitzetting volgde, nadat de minister al door zijn ambtenaren was ingelicht over het probleem. Clarke lichtte Blair eind vorig jaar in.

Inmiddels hebben de autoriteiten van 107 ex-gedetineerden vastgesteld waar ze zitten. De autoriteiten schrijven het gebrek aan toezicht op de uitzettingen deels toe aan de sterke toename van buitenlandse gedetineerden in gevangenissen. Eind februari zaten er 10.265 buitenlanders in Britse cellen, op een totaal van 76.670 gevangenen.

De affaire is een nieuwe deuk in het toch al geslonken imago van Blairs Labourregering. Volgende week zijn in Engeland gemeenteraadsverkiezingen waarbij Labour opnieuw klappen zal oplopen, is de voorspelling. Gisteren kwam daar nog een bekentenis van vice-premier John Prescott bij. Hij heeft begin 2002 een buitenechtelijke affaire gehad met een secretaresse. The Daily Mirror had daarover bericht.