En verder

Reeënontdektocht Colckhof

Vereniging Natuurmonumenten houdt op vrijdag 28 april op buitenplaats Colckhof bij Zwolle een reeënontdektocht. Een boswachter van Natuurmonumenten begeleidt de wandeling, die om 19u begint en circa anderhalf uur duurt. De excursieleider vertrekt vanaf de parkeerplaats aan de Hubertsallee (vanaf Heino richting Laag Zuthem). Op de Colckhof beheert Natuurmonumenten diverse monumentale bouwwerken, zoals de voormalige poortwachterswoning met de romantische naam ‘Bagatelle’.

Vooraf aanmelden: Ledenservice Natuurmonumenten. 035-65599 11 (kantooruren) of via www.natuurmonumenten.nl/agenda.. Deelname: leden Natuurmonumenten € 4. Niet-leden €7. Kinderen t/m 12 jaar € 2 p.p.

Varen naar het vogeleiland Op zaterdagochtend 29 april houdt de Vereniging Natuurmonumenten een vaar-wandelexcursie naar het Vogeleiland in het Zwarte Meer. De excursie met het thema ‘vroege vogels’ duurt circa 3,5 uur. De excursieboot vertrekt om 8u vanaf de aanlegsteiger bij de Kadoelerbrug aan de Kadoelerweg bij Kraggenburg.

Aanmelden bij bezoekerscentrum De Wieden in St. Jansklooster. Inl 0527-24 66 44 (dinsdag tot en met zondag van 10-17u) of via www.natuurmonumenten.nl/agenda. Deelname: Leden van Natuurmonumenten €8 niet-leden € 12 p.p. Geen honden. Op het Vogeleiland zijn geen paden; laarzen komen van pas. Verrekijker meenemen.

Libellencursus in Hilversum Op 1 mei zal er door De Vlinderstichting in een cursusavond worden gehouden over libellen tellen. In het Utrechts-Hollandse veenweidegebied komen veel soorten libellen voor, waaronder een aantal in Nederland uiterst zeldzame en bedreigde. Op de cursusavond zal de nadruk liggen op de beschermde soorten.

Ma 1 mei (20u-22u30). Locatie: Conferentiecentrum de Hoorneboeg, Hoorneboeg 5, Hilversum. Aanmelden: www.telmee.nl

Rembrandt Ihkv de expositie Rembrandt – Zoektocht van een genie wordt er tot en met 30 juni iedere vrijdag om 19u een (gratis) lezing georganiseerd over de persoonlijke en artistieke zoektocht van Rembrandt en is het museum tot 21u geopend.

Museum Het Rembrandthuis, Jodenbreestraat 4. Kosten: entree voor de tentoonstelling. Inl 020-5200403 & www.rembrandthuis.nl

Loosdrechts porselein In Kasteel Duivenvoorde in Voorschoten wordt vanaf 2 mei de tentoonstelling Een Porseleinen Prentenboek gehouden waarin twee zeldzame, 18de-eeuwse Loosdrechtse eetserviezen centraal staan. Dominee De Mol richtte in 1774 de Loosdrechtse porseleinfabriek op om de arme bevolking in zijn dorp werk te verschaffen. De kwaliteit van het product was hoog en werd alom geprezen. Bijzonder is het eetservies in bietenrood met terrines, sauskommen, schotels en borden behorend tot de Lodewijk XVI-stijl. Tijdens de rondleiding door het authentiek ingerichte kasteel opent de gids dit seizoen speciaal de porseleinkast om ook het weelderige en subtiel gedecoreerde bloemenservies te tonen.

Rondleidingen van 2 mei t/m 30 september. Di t/m za 14u en 15u30. Kasteel Duivenvoorde, Laan van Duivenvoorde 4, Voorschoten. Inl 071-5613752 & www.kasteelduivenvoorde.nl.

Varen in de Wieden In de Wieden kunnen vanaf 3 mei weer diverse vaartochten worden gemaakt. Er zijn routes met verschillende thema’s: de aalscholvertocht, de eendenkooiroute, de hooilandroute en de kolkjesroute. Tijdens de eendenkooiroute, die plaatsvindt op 6, 9, 17 en 26 mei wordt de vaartocht over de Beulakerwijde en het dorp Dwarsgracht onderbroken door een wandeling in de Otterskooi, een eendenkooi met vele vangpijpen. Een uitstapje op een hooiland met uitleg over planten maakt de hooilandroute in de omgeving van Dwarsgracht zeer gevarieerd, data: 4, 12, 16, 20 en 24 mei. Bij de aalscholverroute staan de bezoekers van de observatiehut temidden van een kolonie met 600 broedparen. (Data 3, 11, 13, 19, 23 en 31 mei). De kolkjesroute voert langs verstilde kolkjes en smalle sloten in de omgeving van Belt-Schutsloot. Deze vindt plaats op 2, 7, 10, 18, 27 en 30 mei. Op al deze tochten kunnen kinderen vanaf 6 jaar mee.

Kosten vaarexcursies (duur 3½ uur) € 8 voor leden van Natuurmonumenten € 12 voor niet leden. Kinderen t/m 12 jaar varen voor € 4 (niet leden € 6) mee. De kolkjesroute duurt 4 uur. De kosten bedragen, inclusief consumptie, € 9,75 voor leden, niet leden betalen € 13,75. Kosten familie-excursie € 5 (leden) & € 8 (niet-leden). T/m 12 jaar € 3 (niet leden €.5). Vooraf aanmelden: bekerscentrum 0527-246644 of via www.natuurmonumenten.nl/agenda.

Slag om Bourtange Op zaterdag 29 en zondag 30 april zetten circa zeshonderd soldaten uit de Napoleontische tijd hun kampementen op bij de afgelopen decennia gerestaureerde vesting Bourtange.

Slag bij Vesting Bourtange, W. Lodewijkstraat 33, Bourtange. Inl 0599-354600. Entree volw €5,50.

Fietsen in Brabant Tot en met 21 mei vindt de Bijzonder Brabant Fietsmaand plaats. Gedurende 5 weekenden worden in de diverse regio’s tal van routes uitgestippeld en activiteiten georganiseerd rondom de thema’s Culinair, Kinderen, Cultuur, Boerenland en Natuur. De themaweekenden sluiten aan bij reeds georganiseerde landelijke evenementen zoals Koninginnedag (thema Kinderen), Open Kloosterdag (thema Cultuur) en de Open Molendag (thema Boerenland). De routes hebben een afstand van 20-40 km.

Inl op www.zobrabant.nl

Neco Novellas Op zaterdag 29 april treden Neco Novellas op in Rotterdam. Ze spelen briljante funk-rock uit Mozambique, met aan scatjazz grenzende zang van leadzanger Neco. Met drie broers en twee zussen is de familie Novellas een reizende familie met muziek, geworteld in de traditionele stijl uit Mozambique. Een van de Novellas-telgen, Neco, studeert sinds 2003 aan het Rotterdams Conservatorium. Met Afrikaanse ritmes, de Portugese taal en jazzinvloeden, creëert Neco Novellas een eigen stijl.

Zaterdag 29 april, in het WMDC, Schiecentrale, Lloydstraat 5 in Rotterdam. 21u. Entree €8.