Een formulefilm waarin voortdurend geflost wordt

Het raamwerk van de formulefilm ligt bloot op het moment dat beide sterren in beeld zijn geweest: beroeps 'softie' Eugene Levy en beroeps 'toughie' Samuel L. Jackson. Deze twee gaan elkaar ontmoeten, al liggen de werelden van tandtechnicus Andy Fiddler en agent Derrick Vann nog zo ver uit elkaar. Deze twee gaan samenwerken. En deze twee worden vrienden. Voor wie het concept van de buddy-film nog niet kende een stukje dialoog: Fiddler: 'Ik heb nog nooit iemand ontmoet met wie ik niet bevriend ben geraakt, uiteindelijk.' Vann: 'Meen je dat? Ik heb nog nooit iemand ontmoet die ik niet een trap voor z'n reet heb verkocht, uiteindelijk.' Onnodig te zeggen dat allebei gebeurt. The Man speelt leentjebuur bij die andere beroemde combinatie van tegenpolen: Richard Pryor en Gene Wilder, die in de jaren zeventig succes hadden met onnavolgbare misdaadkomedies als Silver Streak en Stir Crazy.

Acteur Eugene Levy is beroeps-softie in ‘The Man’. scene uit de film The Man FOTO A-Film Eugene Levy Newline

Voor de rest is The Man een stoere comedy of errors, een kwestie van de verkeerde man op de verkeerde plaats, met een rare conservatieve ondertoon. De brave burgerman brengt de vuilspuitende, het recht in eigen hand nemende agent weer op het rechte pad. Dit alles slechts verdoezeld door een dun laagje humor. Voor je het weet, zit je te lachen om een agent die zijn informant plet tussen de voorklep van zijn auto en een metalen hek en vervolgens met een telefoonboek op z'n kop slaat. Want het is wel Samuel L. Jackson natuurlijk, die coole zwarte acteur die van zichzelf 'nigger' mag zeggen.

Plotzijlijntjes over de winderigheid van de voortdurend flossende (vies gezicht is dat in een film) Levy en de post-huwelijksproblemen van Jackson, halen de vaart uit de tochal niet al te ingenieuze plot, maar maken de twee mannen er ook niet per se menselijker op. Het leukste zijn nog de vertaalfouten van de ondertitelaar. Zo wordt 'convention' in het Nederlands 'seminarie'. Maar dat kan ook zijn omdat de tweedehands kopieën uit Vlaanderen hier nog even moeten worden uitgemolken.

The Man

Regie: Les Mayfield. Met: Samuel L. Jackson, Eugene Levy, Luke Goss,

Film
    • Dana Linssen