Duitsland

Tirannen van Jonathan Meese Het werk van de Britse Duitser Jonathan Meese is monumentaal en wild tegelijk. Het zit vol toespelingen op obscene en barbaarse dingen en toch – of juist daarom – ligt het goed in de markt. Op schilderijen, in installaties en tijdens met rode wijn overgoten happenings laat Meese tirannen uit de wereld- geestes- en filmgeschiedenis optreden: Nero, Nietzsche, Klaus Kinski. Meese, 56, heeft tentoonstellingen van Osaka tot en met New York. Nu zorgt hij ervoor dat Hamburg als kunststad weer eens opvalt. Zijn tentoonstelling Mama Johnny bevat ook enorme beschilderde foto's – van hemzelf bijvoorbeeld samen met een naakte Romy Schneider.

Van 30 april t/m 25 juni, Deichtorhallen, Deichtorstrasse 1-2, Hamburg. Di-zo 11-18u; info: 0049-4032103250 en www.deichtorhallen.de.

Theatertreffen Alvast noteren: het Theatertreffen in Berlijn, met de beste voorstellingen van het jaar, begint op 5 mei. De start moet radicaal en poëtisch zijn, zeggen de organisatoren. Daartoe hebben zij Shakespeares tragedie Macbeth uitgekozen, in een regie van Jürgen Gosch. Critici noemden de voorstelling met Thomas Dannemann als Macbeth en Devid Striesow als Lady „grandioos acteurstheater”. Naast de drie Berlijnse ensceneringen van de regisseurs Dimiter Gotscheff, Thomas Ostermeier en Andres Veiel zijn er voorstellingen van onder anderen Paul Binnerts en van de choreograaf William Forsythe. Voor de finale zorgt wederom Jürgen Gosch: zijn Tsjechov-adaptatie Drie zusters sluit op 21 mei het programma af. Info: 0049-302 548 9100 en www.theatertreffen-berlin.de.

En verder Movimentos, dansfestival van 28 april t/m 5 juni in Wolfsburg: 0049-800288678238 & www.movimentos.de; Rodin in Deutschland t/m 25 mei Bucerius KunstForum, Hamburg: 0049-403 609960 en www.buceriuskunstforum.de; schilderijen David Hockney t/m 2 juli Gustav-Lübcke Museum, Hamm: 0049-2381175714.