Dré Wapenaar

Dré Wapenaar In en rond de witte jaren dertig villa van het Chabot Museum in Rotterdam toont beeldhouwer Dré Wapenaar (1961) sculpturen van ijzer, hout en tentdoek. Hij is zich de afgelopen twintig jaar in zijn werk steeds meer gaan bezighouden met maatschappelijke thema's. Sculptuur is voor hem de confrontatie met de menselijke maat. Wapenaar werd bekend met tenten voor allerlei situaties. Van gewoon slapen op een camping, maar dan wel in groepsverband of hangend aan een boom, tot tenten om in te rouwen of te baren. Omdat het Chabot Museum niet zo groot is, ontstond het idee om de buren bij de expositie Live & Die te betrekken: Van Lanschot Bank, museum Boijmans Van Beuningen en het Parkhotel. In de tuinen van villa's in het Museumpark hangen mini-exemplaren van Wapenaars boomtent. Bij museum Boijmans Van Beuningen staat de Baartent (2003); een zes meter hoge bol van buizen en oranje tentdoek op poten als een maanlander. Wie via het trapje door de opening naar binnen gaat, komt bij een rond, houten zwembadje; het water biedt ruimte aan een barende vrouw en iemand die haar steunt. Wapenaar maakte ook tenten rond minder ingrijpende momenten als koffiedrinken, het lezen van de krant en douchen. Indrukwekkend is zijn Viervleugelpaviljoen (2004), dat hij speciaal voor de uitvoering van Simeon ten Holts composities voor vier vleugels maakte. In de hoeken zitten de vier pianisten, die elkaar alleen kunnen zien via hoge, ronde projectieschermen. Voor een school in Panningen maakte hij Hang-, zoen- en rookplek (2002). Een constructie van met tentdoek overkapte cirkelvormige zitjes, van grote voor groepjes scholieren, tot eentje waar je knus met zijn tweeën kunt zitten. Dré Wapenaar: Live & Die t/m 2 juli in en rond Chabot Museum, Museumpark 11, Rotterdam. Di-vr 11-16u30, za 11-17, zo 12-17u Beeldhouwer Dré Wapenaar in het Chabot Museum Foto Vincent Mentzel DrŽ WAPENAAR,beeldend kunstenaar,in het Chabot Museum .foto VINCENT MENTZEL/NRCH==F/C==Rotterdam, 20 april 2006
Dré Wapenaar In en rond de witte jaren dertig villa van het Chabot Museum in Rotterdam toont beeldhouwer Dré Wapenaar (1961) sculpturen van ijzer, hout en tentdoek. Hij is zich de afgelopen twintig jaar in zijn werk steeds meer gaan bezighouden met maatschappelijke thema's. Sculptuur is voor hem de confrontatie met de menselijke maat. Wapenaar werd bekend met tenten voor allerlei situaties. Van gewoon slapen op een camping, maar dan wel in groepsverband of hangend aan een boom, tot tenten om in te rouwen of te baren. Omdat het Chabot Museum niet zo groot is, ontstond het idee om de buren bij de expositie Live & Die te betrekken: Van Lanschot Bank, museum Boijmans Van Beuningen en het Parkhotel. In de tuinen van villa's in het Museumpark hangen mini-exemplaren van Wapenaars boomtent. Bij museum Boijmans Van Beuningen staat de Baartent (2003); een zes meter hoge bol van buizen en oranje tentdoek op poten als een maanlander. Wie via het trapje door de opening naar binnen gaat, komt bij een rond, houten zwembadje; het water biedt ruimte aan een barende vrouw en iemand die haar steunt. Wapenaar maakte ook tenten rond minder ingrijpende momenten als koffiedrinken, het lezen van de krant en douchen. Indrukwekkend is zijn Viervleugelpaviljoen (2004), dat hij speciaal voor de uitvoering van Simeon ten Holts composities voor vier vleugels maakte. In de hoeken zitten de vier pianisten, die elkaar alleen kunnen zien via hoge, ronde projectieschermen. Voor een school in Panningen maakte hij Hang-, zoen- en rookplek (2002). Een constructie van met tentdoek overkapte cirkelvormige zitjes, van grote voor groepjes scholieren, tot eentje waar je knus met zijn tweeën kunt zitten. Dré Wapenaar: Live & Die t/m 2 juli in en rond Chabot Museum, Museumpark 11, Rotterdam. Di-vr 11-16u30, za 11-17, zo 12-17u Beeldhouwer Dré Wapenaar in het Chabot Museum Foto Vincent Mentzel DrŽ WAPENAAR,beeldend kunstenaar,in het Chabot Museum .foto VINCENT MENTZEL/NRCH==F/C==Rotterdam, 20 april 2006 Mentzel, Vincent

In en rond de witte jaren dertig villa van het Chabot Museum in Rotterdam toont beeldhouwer Dré Wapenaar (1961) sculpturen van ijzer, hout en tentdoek. Hij is zich de afgelopen twintig jaar in zijn werk steeds meer gaan bezighouden met maatschappelijke thema's. Sculptuur is voor hem de confrontatie met de menselijke maat. Wapenaar werd bekend met tenten voor allerlei situaties. Van gewoon slapen op een camping, maar dan wel in groepsverband of hangend aan een boom, tot tenten om in te rouwen of te baren. Omdat het Chabot Museum niet zo groot is, ontstond het idee om de buren bij de expositie Live & Die te betrekken: Van Lanschot Bank, museum Boijmans Van Beuningen en het Parkhotel. In de tuinen van villa's in het Museumpark hangen mini-exemplaren van Wapenaars boomtent. Bij museum Boijmans Van Beuningen staat de Baartent (2003); een zes meter hoge bol van buizen en oranje tentdoek op poten als een maanlander. Wie via het trapje door de opening naar binnen gaat, komt bij een rond, houten zwembadje; het water biedt ruimte aan een barende vrouw en iemand die haar steunt. Wapenaar maakte ook tenten rond minder ingrijpende momenten als koffiedrinken, het lezen van de krant en douchen. Indrukwekkend is zijn Viervleugelpaviljoen (2004), dat hij speciaal voor de uitvoering van Simeon ten Holts composities voor vier vleugels maakte. In de hoeken zitten de vier pianisten, die elkaar alleen kunnen zien via hoge, ronde projectieschermen. Voor een school in Panningen maakte hij Hang-, zoen- en rookplek (2002). Een constructie van met tentdoek overkapte cirkelvormige zitjes, van grote voor groepjes scholieren, tot eentje waar je knus met zijn tweeën kunt zitten.

Dré Wapenaar: Live & Die t/m 2 juli in en rond Chabot Museum, Museumpark 11, Rotterdam. Di-vr 11-16u30, za 11-17, zo 12-17u