De trend: alles onzichtbaar

2010 Jassen niet te zien

Het is er wel, maar je ziet het niet. Wetenschappers van het Imperial College in Londen zijn apetrots op hun nieuwste verdwijntruc. In de The Sunday Times vertellen ze over een mysterieus materiaal dat ze onzichtbaar kunnen maken door er met laserlicht op te schijnen. Over de precieze methode doen de onderzoekers nog wat geheimzinnig. 'In het materiaal zitten speciale kristallen', zegt natuurkundige Chris Phillips. 'De atomen van die kristallen bewegen op een bepaalde manier in het licht, waardoor het materiaal onzichtbaar wordt voor het menselijk oog.'

Een veelbelovende techniek misschien, maar nog veel te pril voor de eerste commerciële producten. Rond 2010 liggen de onzichtbaarheidsmantels van de Japanse uitvinder Susumu Tachi al in de winkel. In de jassen zitten camera's die beelden maken van alles wat er voor en achter je gebeurt. Ingebouwde computerchips projecteren die beelden zo op het kledingstuk dat ze perfect aansluiten bij de omgeving. Voorbijgangers krijgen daardoor het idee dat ze dwars door de jas heen kijken.

2019Auto's ook niet meer

Wetenschappers van het Amerikaanse leger halen hun neus op voor de huis-, tuin- en keukentechniek van Tachi. De onzichtbare voertuigen die ze in 2019 presenteren, maken gebruik van een veel ingenieuzer systeem. Auto's, tanks en vliegtuigen worden bedekt met zogenoemde plasmonen. Die deeltjes kunnen de lichtweerkaatsing op de voertuigen neutraliseren. Er komt daardoor nauwelijks nog licht van het oppervlak af. En omdat voorwerpen alleen voor het oog waarneembaar zijn als er licht op weerkaatst, blijven de voertuigen onzichtbaar vanuit alle kijkhoeken.

Al snel gaan fabrikanten van personenauto's de techniek ook gebruiken. Maar nog voordat de eerste Porsche met onzichtbaarheidsmodus op de markt komt, wordt de wagen in Nederland verboden. De politie schaft speciale detectiesystemen aan waarmee illegale plasmonen-auto's kunnen worden opgespoord.

2040 En nu zelfs huizen

De wetenschappers van het Imperial College hebben gelijk gekregen. Het is 2040 en bouwmaterialen met onzichtbaarheidskristallen zijn in veel gevallen zelfs verplicht. De Nederlandse regering heeft delen van het Groene Hart en de Veluwe aangewezen voor grootschalige woningbouw. Voorwaarde is dat de huizen overdag niet zichtbaar zijn. De bewoners moeten hun 'kristalmuren' van zonsopgang tot zonsondergang beschijnen met een ingebouwde laserlichtinstallatie, zodat het uitzicht in de natuurgebieden bewaard blijft. Toch zijn veel wandelaars ontevreden: ze mogen niet meer van de paden af, omdat het risico anders te groot is dat ze tegen een huis aan lopen.