'Dada' zeggen ze, terwijl ze op hun rug drijven

Het slootje in de buurt is een goede reden met je kind te gaan babyzwemmen. Maar in de praktijk is het vooral een manier voor ouders om te ontstressen.

20-04-2006, DEN HAAG. BABY ZWEMMEN IN ZWEMBAD ESCAMPHOF. FOTO BAS CZERWINSKI
20-04-2006, DEN HAAG. BABY ZWEMMEN IN ZWEMBAD ESCAMPHOF. FOTO BAS CZERWINSKI Czerwinski, Bas

'Het is jammer dat ze ouder worden.' Peter Janse zucht even. Vanaf een witte plastic stoel aan de rand van het zwembad kijkt hij naar zijn dochter Demi (4), die in de armen van haar moeder door het water spettert. Het kleine meisje in felroze bikini blijft maar kopjeduikelen, in plaats van braaf naar de overkant te drijven zoals de andere kinderen. 'Demi, dat drijven kan je toch niet!' roept haar vader vanaf de kant. 'Dat wil nog wel eens helpen', legt hij met een grote grijns uit. Demi trapt er niet in.

Tijdens het uurtje babyzwemmen in zwembad de Escamphof in Den Haag liggen er kinderen van uiteenlopende leeftijd in het water. Demi is de oudste, Calvin met zijn ruim vijf maanden het jongst. Badjuffrouw Jacqueline Duyvestijn laat de ouders en kinderen liedjes zingen en ze op verschillende manieren naar de overkant van het bad trappelen. Op de rug, met spetterende armen, of al bellen blazend. De kinderen genieten, hun ouders nog meer.

De meeste van hen hopen dat hun kroost door de babylessen sneller leert zwemmen. Janse: 'Het slootje in de buurt was reden één.' Of babyzwemmen kinderen sneller aan een zwemdiploma helpt, is niet bekend. Wel wordt het aanbevolen door het Nationale Platform Zwembaden NRZ, dat in Nederland de zwemdiploma's uitgeeft, omdat het de watervrees die kleuters bij hun eerste zwemlessen hebben, kan voorkomen.

Het fenomeen zwemlessen voor baby's bestaat al decennialang. Vanaf de eerste inenting met twaalf weken kan iedereen het doen. Het zou goed zijn voor de ontwikkeling van de motoriek van de kinderen, die zich in het water vrij kunnen bewegen. Maar het is meer dan dat. Babyzwemmen wordt jonge ouders aangeraden omdat het contact tussen ouder en kind er veel inniger door wordt.

'Het is een soort oergevoel', legt Janse uit. Hij en zijn vrouw zijn inmiddels gescheiden, maar zwemmen nog iedere week met Demi. Ze zijn begonnen toen ze drie maanden was. 'Het intieme contact van samen door het water glijden is zo bijzonder. Je raakt echt vertrouwd met elkaar.'

Iedereen zwemt in zijn eigen tempo. De enige regel is dat de kinderen nooit iets hoeven te doen waar ze geen zin in hebben. Zeker als de kinderen nog onder de twee jaar zijn, geldt het zwemmen voor veel ouders als een rustmoment in de week. Ook in Den Haag drijven de kleine baby's met grote ogen en met als enig geluid een enkel 'Dada' op hun rug door het zwembad. Vanaf twee jaar is de rust voorbij en wordt het zwemmen vooral dollen. 'Maar ik heb ook lessen waar vooral de vaders erg druk zijn', zegt badjuffrouw Duyvestijn.

De afgelopen maanden stond het babyzwemmen ter discussie, naar aanleiding van een onderzoek van de Katholieke Universiteit Leuven. Daaruit bleek dat het chloor in zwembadwater zou leiden tot astma en chronische bronchitis. Volgens professor Alfred Bernard hadden een paar van de onderzochte kinderen die als baby in het chloorwater hadden gezwommen longen die eruit zagen alsof ze jaren hadden gerookt. Maar het NRZ stelt dat er geen reden is voor ongerustheid.

'Onzin, dat onderzoek', vindt ook Duyvestijn. 'In januari zegden veel ouders het babyzwemmen opeens af. En dat terwijl we hier werken in een zoutwaterbad, met nauwelijks chloor.' De ouders op het zwemuurtje zijn niet bang voor negatieve gevolgen. De moeder van Anouk (2), een blozend blond kindje met de groene afdruk van een uitgelopen stempel op haar wang, meent zelfs dat kinderen met astma juist wordt geadviseerd om te gaan zwemmen. 'Wat is er níet slecht voor kinderen? De Nederlandse buitenlucht is ook niet goed voor ze.'

Babyzwemmen bij de Escamphof kan op donderdagavond van 18.00 tot 18.40 uur. Kijk op www.zwemvereniging-dsz.nl

    • Janna Laeven