Conservatief, maar zonder woede

Op televisie was hij de laatste tijd te zien als stand-in van Bill O'Reilly - het gezicht van het conservatieve Fox News Channel. Op de radio viel hij in voor Rush Limbaugh - de stem van het behoudende Amerikaanse platteland.

Tony Snow Foto Reuters Tony Snow smiles as U.S. President George W. Bush announces that Snow would serve as the new White House press secretary in the briefing room of the White House in Washington April 26, 2006. Snow, a Fox News Radio host, replaced Scott McClellan who announced his resignation last week as part of a staff shake-up engineered by new White House Chief of Staff Josh Bolten aimed at reviving Bush's presidency. REUTERS/Kevin Lamarque REUTERS

Tony Snow (50), de nieuwe woordvoerder van George W. Bush, heeft kortom ervaring in het bespelen van de achterban van de president. Maar als de voortekenen niet bedriegen moet Snow in de eerste plaats de relatie van de president met de Amerikaanse media herstellen.

Snows voorganger Scott McClellan stond erom bekend dat hij op de dagelijkse persbriefings nagenoeg niets zei. Het Witte Huis deed amper pogingen te verbergen dat Bush neerkijkt op de media. Maar de laatste weken sijpelden berichten door dat de president de verhouding met de pers wil verbeteren, en de aanstelling van Snow is daarvan het resultaat. Van Snow wordt verwacht dat hij de media vaker zal uitnodigen op het Witte Huis, en dat hij de president zal leren dat mediakritiek ertoe doet.

Snows benoeming is gisteren zeker niet slecht gevallen. Hij staat bekend als een vlotte en slimme man. Als vervanger van O'Reilly en Limbaugh hanteerde hij dezelfde conservatieve retoriek maar etaleerde hij nooit hun woede . Hij was eerder een vriendelijke buurman met stevige standpunten; ook linkse Amerikaanse journalisten zeiden gisteren dat ze hem een sportieve gespreksleider vonden.

Snow, opgegroeid in Cincinnati, is afkomstig uit de dagbladsector - hij werkte onder meer voor de dagbladen USA Today en The Washington Times. Vanaf 1996 had hij een eigen show op Fox News Channel, die drie jaar geleden sneuvelde. Hij maakte al een uitstapje naar de regering toen hij in de periode 1991-1993 toespraken schreef voor president George Bush sr..

Snow schreef ook de laatste jaren columns en daarin steunde hij terugkerende kritiek van conservatieven op de president: geen begrotingsdiscipline, te slap voor illegale immigranten, een bleke agenda.

Gisteren werd in herinnering geroepen dat Snow de president eind vorig jaar aanbeval agressiever op zijn critici te reageren. In de ogen van sommige media is de overgevoeligheid voor kritiek - vooral inzake 'Irak' - juist de reden dat het Witte Huis nog zo weinig vrienden over heeft in de media.

Overigens werd juist gisteren - op de dag van Snows presentatie - bekend dat Bush' belangrijkste adviseur, Karl Rove, opnieuw onder ede heeft moeten getuigen in Plamegate, een strafrechtelijk onderzoek naar het moedwillig lekken van CIA-geheimen. Voor Rove is dat al de vijfde keer.

Nog steeds is onduidelijk of Rove vervolgd zal worden - maar de al maanden slepende speculaties over Bush' strateeg krijgen nu ongetwijfeld een nieuwe impuls: het eerste public relations probleem van Tony Snow diende zich aan op de dag dat hij begon.

    • Tom-Jan Meeus