Competitie hockey vol spanning

Twee speelronden voor het einde van de reguliere competitie in de hockeyhoofdklasse zijn nog drie clubs in de race voor de twee resterende plaatsen in de play-offs: SCHC (39 punten), Oranje Zwart (38) en HCKZ (35). Koploper Bloemendaal en achtervolger Amsterdam zijn al zeker van deelname aan de nacompetitie om de landstitel.

HCKZ heeft de kansen niet meer in eigen hand, maar de ploeg van trainer-coach Sonja Thomann handhaafde zich gisteravond in de race door in de Haagse derby met 3-1 van HGC te winnen, met dank aan drie treffers van strafcornerspecialist Richard de Snaijer. Zondag kan HCKZ in punten op gelijke hoogte komen met Oranje Zwart, wanneer beide elkaar ontmoeten in Eindhoven. Landskampioen OZ, gisteren te sterk (4-5) voor streekgenoot Den Bosch, heeft echter meer (twaalf) wedstrijden gewonnen dit seizoen dan HCKZ (tien), en heeft daardoor de beste papieren.

SCHC is dankzij een tussensprint, ingezet vlak na de winterstop, opgeklommen naar de derde plaats. Met speels gemak ontdeed het elftal van trainer-coach Jacques Brinkman zich gisteravond voor eigen publiek van nieuwkomer Eindhoven: 7-1. Vier van de zeven treffers van de ploeg uit Bilthoven kwamen op naam van topscorer Roderick Weusthof, die zijn seizoentotaal daarmee opvijzelde tot 32. SCHC moet in de resterende twee duels, tegen achtereenvolgens Amsterdam en Tilburg, drie punten halen om opnieuw mee te doen aan de play-offs.

Zondag valt vermoedelijk de beslissing in de onderste regionen, wanneer hekkensluiter Laren het op eigen veld opneemt tegen nummer voorlaatst Eindhoven. Het verschil tussen beide bedraagt één punt.

De nummer twaalf in de eindrangschikking degradeert rechtstreeks, de nummer elf is veroordeeld tot het spelen van promotie/degradatieduels (best-of-three) tegen de verliezer van het drieluik tussen de nummers één uit de overgangsklasse. Die strijd gaat zo goed als zeker tussen streekgenoten Kampong (Utrecht) en Voordaan (Groenekan). De nummer tien, Pinoké of HGC, treft de winnaar van de tweestrijd tussen de nummers twee uit de overgangsklasse: Hurley of HDM.