Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Politie, recht en criminaliteit

Blogs gaan voorbij aan rol justitie na mp3-moord

De verdachten van de mp3-moord zijn Pools en niet 'Noord-Afrikaans', zoalsde politie op basis van camerabeelden suggereerde. Toch staan weinig bloggers stil bij de omgang met beelden van straatcamera's.

Waarom wordt niemand boos op de Belgische politie en justitie? Waarom windt niemand zich op over camera's die ons op het verkeerde been zetten? Waarom denken we niet eens na over het vroegtijdig vermelden van de nationaliteit van verdachten?

Het zijn vragen die me door het hoofd spoken bij het doornemen van de stroom blogs over 'de Belgische mp3-moord' - twee jongens slaan een andere jongen dood, omdat die z'n mp3-speler niet wilde afstaan, zo luidt althans het verhaal.

Justitie meldde aanvankelijk dat het om Noord-Afrikanen ging. Dat deed ze op basis van getuigenverklaringen en camerabeelden van twee rennende jongens met een halfdonker uiterlijk. Toen schoolhoofden uit de buurt op basis van de beelden de verdachten herkenden, bleek het te gaan om twee Polen. Genoeg aanleiding, ook voor bloggers lijkt me, om vragen te stellen over het gedrag van de Belgische justitie en de omgang met beelden van straatcamera's.

Ik heb er echter weinig van teruggevonden in de blogosfeer. BulletTooth is een van de uitzonderingen, als hij op Geenstijl.nl de retorische vraag opwerpt: 'Is het niet stigmatiserend om expliciet te vermelden dat het Polen waren?'

De meeste bloggers gebruiken de kwestie echter om de traditionele media onder vuur te nemen, voor bespiegelingen over zinloos geweld, en - uiteraard - over Poolse criminaliteit. 'Als je er nog eens rationeel over nadenkt, is zo een moord per jaar wel goed eigenlijk', schrijft het Belgisch blog Rue des Bouchers cynisch. 'De media kunnen volop doen waarin ze goed zijn: subjectief nieuws verslaan.' Het blog hekelt de gemakkelijke meningen op televisie van 'Leuvensen proffen' , of de ruimte die de 'mediageile Paul Marchal' (vader van de door Marc Dutroux vermoorde An Marchal, KV) krijgt om zich opnieuw op te werpen als de redder des vaderlands. Waarom zoveel aandacht voor één moord en de onvermijdelijke marsen erna? 'Als je voor elk kind dat sterft in Soedan een mars moet houden, zouden we binnen honderd jaar nog bezig zijn met marcheren.'

Ook Geenstijl.nl haalt uit naar de politiek correcte traditionele media. 'Ja, het was mij ook al opgevallen dat het staatsjournaal triomfantelijk het woord Polen benadrukte', schrijft Filter bijvoorbeeld.

Daarnaast stort men zich op de verdachten zelf. 'Die Polen leren vlug van de andere gastarbeiders', stelt Man van Hout.

Toch zijn er te veel tegengeluiden om te kunnen spreken van een anti-Poolse golf. Zo barst Igorus uit in een referaat: 'Ik ben het nu een beetje zat dat iedereen de Polen ziet als baantjespikkers.' Over de kwestie van de moord zelf: 'Om nu te stellen dat dit het begin is van een Poolse misdaadgolf is ronduit belachelijk. Het zijn gewoon twee gekken die toevallig Pools waren.'

Op nrc.nl/opinie staan links naar de besproken weblogs.