Bietentelers winnen van maatpak

Voedingsbedrijf CSM staat voor een dilemma. Strenge durfkapitalisten willen zo veel mogelijk geld. Boeren riepen gisteren CSM op hun de suikerdivisie tegen een spotprijs te verkopen.

President-commissaris Bouw (l), secretaris Van der Klaauw (m) en bestuursvoorzitter Hoetmer. Foto NRC Handelsblad, Maurice Boyer Bouw, van der Klauw en Hoetmer bij het begin van de aandeelhoudersvergadering van CSM Foto NRC H'Blad, Maurice Boyer 060426 Boyer, Maurice

De top van voedingsbedrijf CSM vreesde boze grootaandeelhouders in Italiaanse maatpakken met felle stropdassen. Ze willen daadkracht van het topmanagement en een hogere beurskoers. Maar de durfkapitalisten bleven weg op de aandeelhoudersvergadering. Commissarissen en bestuurders kregen kritiek, uit onverwachte hoek: bietentelers.

Rond honderd boeren kwamen gisteren naar het dure Okura Hotel in Amsterdam, omdat CSM van plan is de suikerdivisie te verkopen. Brussel bepaalde vorig jaar dat de suikerprijs de komende vier jaar 36 procent lager moet, zodat de winst vermoedelijk inklapt.

Als een buitenlands bedrijf die suikerdivisie (omzet 226 miljoen, winst 40,8 miljoen) koopt, denken agrariërs dat ze hun suikerbieten niet meer kwijt kunnen. 'CSM, de Centrale Suiker Maatschappij, is groot geworden met suiker', zei een boer. 'Met het geld dat in tientallen jaren is verdiend, heeft u bedrijfsonderdelen gekocht. Nu zou u de suikerdivisie verkópen! De oorsprong van het bedrijf! De cash-cow van de onderneming!'

Natuurlijk wil CSM het liefst de hoogste prijs voor de suikerdivisie, maar 'het bedrijf heeft ook een maatschappelijke verantwoordelijkheid' vond een bietenteler achter de microfoon. Hij zwaaide met zijn papieren en smeekte: 'U moet telers de zekerheid geven in hun voortbestaan!'

Aanvankelijk was bestuursvoorzitter Gerard Hoetmer voorzichtig met toezeggingen. Bankanalisten schatten de waarde van de suikerdivisie op 230 miljoen euro en de boeren hebben via het Telers Administratie Kantoor een aandelenbelang van bijna 5 procent in CSM, goed voor 70 miljoen euro. Het is een raadsel waar de 5.300 bietentelers de resterende 160 miljoen euro vandaan moeten halen.

Een andere bietenteler vroeg de topmanagers niet alleen naar geld te kijken. 'We willen met u onderhandelen over andere vormen van continuïteit', zei hij. 'U bent hiertoe moreel verplicht.' En Hoetmer leek toe te geven: 'De Nederlandse Bietenfederatie is een serieuze gegadigde voor de suikerdivisie.'

Na een schorsing haalde voorzitter Aike Maarsingh van de Nederlandse Bietenfederatie zijn eerste punt binnen: 'Ik heb geen tegenwerking gevoeld van de kant van CSM.' En kwam met een nieuwe eis: 'We willen ook de naam CSM meenemen. De naam hoort bij suiker. Want in de nieuwe situatie resteren de divisies melkzuur en bakkerij-ingrediënten. Dat heeft niets met CSM te maken.'

Langzaam boog president-commissaris Bouw zich naar de microfoon en zei tot veler verbazing: 'Ik zal deze suggestie niet vergeten.' Daarna stond een dertiger op. Aan zijn gezicht was te zien dat hij veel buiten werkt. Twee rijen verderop fluisterde iemand: 'Nog een teler! We gaan winnen!'

    • Frits Baltesen