Bezoek EU wordt 25 euro duurder

Brussel, 27 april. - De prijs voor een visum om de 25 lidstaten van de Europese Unie te bezoeken gaat omhoog van 35 naar 60 euro. Hiertoe beslissen de Europese ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken volgens persbureau ANP vandaag in Brussel. Er wordt een uitzondering gemaakt voor kinderen onder de zes jaar, groepen scholieren, studenten en wetenschappers. Voor landen op de westelijke Balkan die perspectief op EU-lidmaatschap hebben gaan mogelijk extra uitzonderingen gelden en worden eenvoudiger visaprocedures ingesteld. Deze uitzonderingen komen tegemoet aan protesten die in Nederland door de kerkelijke vredesbeweging IKV en GroenLinks werden verwoord. De visaprijzen gaan omhoog vanwege oplopende kosten door het opnemen van nieuwe persoonsgebonden kenmerken in de reisdocumenten.