Barcelona ondanks matig spel in finale

Een weinig virtuoos Barcelona speelde gisteravond 0-0 in Camp Nou tegen Milan.

Het betere voetbal kwam van de Italiaanse bezoekers, maar doelpunten bleven uit.

Rui Costa en Jaap Stam (rechts) stoppen Ronaldinho af. Foto AP Barcelona's Ronaldinho from Brazil, center, is challenged by AC Milan's Rui Costa, left, and Jaap Stam during the Champions League second leg, semi-final soccer match between Barcelona and AC Milan at the Camp Nou stadium in Barcelona, Spain, Wednesday April 26, 2006. (AP Photo/Jasper Juinen) Associated Press

Barcelona speelt op 17 mei in Parijs de finale van de Champions League tegen Arsenal. De Spaanse ploeg speelde gisteren in de halve finale in eigen stadion met 0-0 gelijk tegen zesvoudig Europees clubkampioen AC Milan. De 1-0 overwinning in de uitwedstrijd was daardoor voldoende. Barcelona maakte zijn rol van favoriet gisteren nauwelijks waar. Milan was de meest agressieve van de twee ploegen, kreeg opvallend veel kansen om op gelijke hoogte te komen met het Spaanse team, maar miste geluk.

Barcelona heeft nu de kans om voor het eerst sinds 1992 als Europa's beste club gekroond te worden. Veertien jaar geleden won Barcelona voor het eerst en het laatst de Europa Cup voor landskampioen, nu Champions League. In 1992 zorgde de Nederlander Ronald Koeman met een doeltreffende vrije trap tegen Sampdoria voor het succes van de Catalaanse club. Johan Cruijff was toen de trainer. Dit seizoen lijken naast het Nederlandse trainersduo Frank Rijkaard-Henk ten Cate de Nederlanders Giovanni van Bronckhorst en Mark van Bommel op weg naar de Europese titel.

AC Milan was gisteren de beste ploeg. Zoveel routine, zoveel inzet, zoveel tactisch vernuft. Het alom geroemde elftal van Barcelona speelde gisteren niet zoals het een favoriet betaamt. Voorzichtig, uit angst voor de bekende uitvallen van Milan, met de veel scorende Inzaghi en Sjevtsjenko als speerpunten. Ronaldinho had moeite om zich de 34-jarige Nederlander Stam van het lijf te houden en Eto'o kon springen en sprinten wat hij wilde, de 40-jarige Italiaan Costacurta raakte er nauwelijks van onder de indruk. Het zelfbewuste spel van Milan, onder aanvoering van de vaak weergaloze Kaká en de wéér sterk spelende Seedorf, werkte op de zenuwen van de Spaanse kampioen, de favoriet, zeker na de 1-0 overwinning vorige week in Milaan.

Na een spectaculaire openingsfase met kansen voor Kaká (Milan) en Eto'o (Barcelona), werd het spel aan beide kanten voorzichtiger. Het was vooral de verdienste van Milan dat de wedstrijd boeiend bleef. De rossoneri trokken tot schrik van Barcelona meer ten aanval dan gehoopt. Stam snelde keer op keer aan de rechtervleugel naar voren, omdat Ronaldinho zich te goed voelde om mee te verdedigen en linksback Van Bronckhorst voortdurende de weg kwijt was. Stam en zijn collega Gattuso zijn echter allerminst de beste technici, vandaar dat hun voorzetten naar het hoofd van Inzaghi en Sjevsjenko aanmerkelijk aan precisie misten.

Van de virtuositeit van van Ronaldinho, Eto'o en Deco was veel te weinig sprake om van een hoogstaande wedstrijd te spreken. De spanning was groot, het tempo was zeer hoog, maar smullen van hoogstandjes kon de liefhebber nauwelijks.

Met een steeds meer wegzakkende en weifelachtige Ronaldinho en steeds minder gevaarlijk wordende Eto'o realiseerde coach Rijkaard zich in de tweede helft dat de 1-0 voorsprong, verworven in Milaan, behouden diende te worden. Milan moest nu nog meer aanvallen. Sjevtsjenko scoorde met een kopbal, maar scheidsrechter Merk meende dat het doelpunt dankzij een overtreding van de Oekraïener was gemaakt.

Milan viel aan, dus kreeg Barcelona nu meer ruimte. Invaller Larsson kopte in na een fraaie voorzet van Deco, maar hij vond doelman Dida op zijn weg. Milan-coach Ancelotti, in het verleden medespeler van Barcelona-coach Rijkaard, verving Inzaghi door Gilardino in de hoop het nodige het doelpunt te kunnen maken.

Barcelona hield zich staande. Milan had meer verdiend, maar in de Catalaanse hoofdstad en in Nederland waar het aantal fans van de club met de dag groeit heeft men daar geen boodschap aan. Barcelona staat eindelijk in de finale van de Champions League.