ABN Amro nog niet op juiste weg

De enige constante bij ABN Amro is verandering. De Nederlandse bank heeft op alle mogelijke manieren geprobeerd te profiteren van de krachten die de mondiale banksector laten groeien. De cijfers over het eerste kwartaal tonen aan dat ABN Amro de winnende formule nog steeds niet heeft gevonden.

Het concern heeft zich van een ergernis ontdaan door zijn zakenbankdivisie, die geplaagd werd door hoge kosten, op te splitsen en over andere divisies te verdelen. Maar dat heeft het onderliggende probleem niet opgelost. De Noord-Amerikaanse divisie heeft zich verslikt in haar deel van de zakenbankactiviteiten, waardoor de omzet is gedaald, ondanks verbeteringen in andere sectoren. En het deel van de zakenbankdivisie dat na de splitsing overbleef, Global Clients, had moeite op eigen benen te staan. De omzet daalde met bijna 30 procent ten opzichte van het laatste kwartaal van 2005.

Antonveneta, de Italiaanse aankoop van ABN Amro, moet zich nog bewijzen. De bank deed het in haar eerste kwartaal onder de vleugels van ABN Amro slechter dan een jaar geleden. Het rendement op de aandelen van het concern als geheel werd er bovendien door omlaag getrokken tot beneden het richtsnoer van 20 procent.

ABN Amro staat er echter niet hopeloos voor. Antonveneta had in maart 2006 haar beste maand ooit, Latijns-Amerika bloeit en de Nederlandse divisie lijkt wél greep te krijgen op de zakenbankactiviteiten. Het risico bestaat dat de bank niet in staat is haar voordeel te doen met deze verbeteringen, doordat er te veel ballen tegelijk in de lucht moeten worden gehouden. De jongste kostenbesparingen zullen de werklast van het bestuur alleen maar verzwaren.

Om in een goede uitgangspositie voor groei te geraken, heeft ABN Amro een stap terug moeten doen. De Nederlandse divisie is opnieuw de grootste winstmaker, zodat de Noord-Amerikaanse divisie de tweede viool moet spelen. Als Europese banken tegen een korting ten opzichte van hun Amerikaanse branchegenoten worden verhandeld, is dat een reden voor beleggers om hun verwachtingen naar beneden bij te stellen. Het tempo van de veranderingen en het vooruitzicht dat ABN Amro opnieuw in een Italiaanse overnamestrijd betrokken kan raken rond Capitalia, kunnen hun nog meer behoedzaamheid inboezemen.

Mike Verdin

Voor meer commentaar uit Londen: www.breakingviews.com. Vertaling Menno Grootveld

    • Mike Verdin