7 redenen om thuis te blijven

1 film

Dances with Wolves

John Dunbar (gespeeld door Kevin Costner) is helemaal in harmonie met de natuur. Foto SBS6/NET5 DANCES WITH WOLVES Kevin Costner foto SBS6/NET5 vrij van rechten mits gebruikt ter illustratie van het programma foto vrij van rechten mits gebruikt ter illustratie van het programma Bij publicatie is de creditregel Foto SBS6/NET5 verplicht. Dit beeld mag niet worden opgeslagen en moet na gebruik vernietigd worden. This picture is for one time publication only, it may not be stored by no matter of means and must be destroyed after use. Creditline: Foto SBS6/NET5 is compulsory. SBS6/NET5

Sinds in 1950 Broken Arrow uitkwam, zijn er op gezette tijden pro-indiaanse westerns gemaakt. In de jaren zestig namen ze zelfs een grote vlucht, met films als Little Big Man (Arthur Penn, 1970) en Soldier Blue (Ralph Nelson, 1970). Het probleem van die films was dat de indianen vaak de stand-in waren voor Vietnamezen die in de Vietnamoorlog door de Amerikanen even erg werden behandeld als ooit de indianen. Penn filmde de historische veldslag om Little Big Horn in Little Big Man met de zinloze slachting van de Amerikanen in het Vietnamese My Lai nog vers in het achterhoofd. Wanneer zou iemand een film maken die de indianen als eigen volk liet zien, met hun eigen cultuur? In Kevin Costners epische en zeer succesvolle western (de film verzilverde zeven van de elf Oscarnominaties) Dances with Wolves is een belangrijke rol weggelegd voor de Sioux-indianen en hun eigen Lakota-taal (die werd ondertiteld). Kevin Costner speelt John Dunbar, een Amerikaanse soldaat die aan de gekte van de Amerikaanse Burgeroorlog ontsnapt en een harmonieus leven gaat leiden bij de Sioux. Toch kwam ook hier weer kritiek op: werden ze niet geromantiseerd? Waren ze opnieuw niet een projectie van de blanke ecologische wens om ook één te zijn met de natuur? Oordeel zelf. (AW)

(Kevin Costner, 1990, VS), RTL 7, 20.30-0.40u.

2 Wonderen

Wonderen bestaan

Gewone mensen vertellen Yvon Jaspers over onverklaarbare gebeurtenissen die ze hebben meegemaakt. Vanavond het verhaal van een dierenverzorger die vocht voor het leven van olifant Whintida. Toen de dierenarts geen andere uitweg meer zag dan het dier een spuitje te geven, gebeurde er iets wonderbaarlijks. Ook het verhaal van Mildred, die op haar derde haar vader verloor maar door twee ontmoetingen dichter bij hem komt.

Ned.1, 21.55-22.25u.

3 Documentaire

Purity

In VPRO's Import vanavond een documentaire over de oude joodse traditie waarin de vrouw tijdens haar menstruatie als onrein beschouwd wordt. Ze moet zich dan ritueel reinigen en mag geen contact hebben met anderen. Regiseusse Anat Zuria filmde binnen conservatieve kringen en maakte een overzicht van de strenge religieuze wetten die de vrouwelijke seksualiteit beïnvloeden. Erg indringend.

Ned.3, 23.55-0.55u.

4 film

Legally Blonde

Elle Woods (Reese Witherspoon) is voorzitter van de studentenvereniging, miss juni van de schoolkalender en een natuurlijke blondine. Ze gaat uit met de mooiste jongen van school en wil graag met hem trouwen. Maar als haar vriend op Harvard gaat studeren vindt hij haar opeens té blond. Er zit voor Elle niets anders op dan aangenomen te worden op Harvard om zijn hart opnieuw te veroveren.

Robert Luketic (VS, 2001) Net 5, 20.30-22.25u.

5 Boek

Broodje aap speciaal

Een dief die benzine wilde stelen uit een camper, heeft daaraan een vieze smaak in zijn mond overgehouden, aldus de politie. De politie kreeg gisteravond laat een telefoontje van Dennis Quigly, eigenaar van de camper. Quigly zat in zijn camper toen hij buiten een ongewoon geluid hoorde. 'Blijkbaar heeft de verdachte geprobeerd met een tuinslang benzine te stelen', aldus brigadier Tom Umporowicz. 'Maar in plaats van de benzinetank, zoog hij het chemisch toilet leeg.' Waar of niet waar? Broodje-aapverhalen zijn grappige, bizarre of griezelige verhalen die mensen elkaar als 'waar gebeurd' vertellen, maar die dat in verreweg de meeste gevallen niet zijn. Ze verspreiden zich via internet en e-mail, maar duiken ook regelmatig op in serieuze kranten en tijdschriften. In Broodje Aap Speciaal verzamelde Patrick Arink de vreemdste en spannendste verhalen. (ML)

Boek te koop via www.bestthings.nl, 6,95 euro

6 draaien

Brainstring

Vroeger was er Rubiks Kubus, tegenwoordig kunnen liefhebbers van breinkrakers aan de slag met Brainstring. Combineer intuïtie met gestructureerde gedachten. Net als bij de Kubus, mag elk vlak maar uit één kleur bestaan. Hier komt het meest fascinerende element van Brainstring om de hoek kijken: de twaalf koorden in de transparante kubus zijn onderverdeeld in vier kleuren, die je uit elkaar moeten halen zonder nieuwe knopen te maken. Elk koord moet verschoven worden zonder dat de overige draden verstrengeld raken. Alles draait dus om de manier waarop de gekleurde lijnen apart van elkaar worden bewogen. De uitvinder van Brainstring daagt spelers uit om nieuwe knopen te verzinnen. De beloning die hier tegenover staat, is onsterfelijkheid. Elk nieuw ontdekt patroon wordt op de site van Brainstring gezet en vernoemd naar degene die de knoop heeft ontdekt. (SL)

Via www.hotsports.nl, 9,95 euro

7 game

Kolonisten van Catan (PC)

Voor wie zijn vrienden en familie suf heeft gespeeld, is er de mogelijkheid De Kolonisten van Catan in z'n eentje verder te spelen: op de pc. De basis is hetzelfde: je bouwt wegen, dorpen en steden. Je tegenspelers kun je kiezen uit onder meer een gepensioneerde wijnhandelaar en de jonge Klara. De cd-romversie kent twintig varianten. Er zijn ook geslaagde vernieuwingen: een scenario met nomaden te kameel die dorpen en steden plunderen, of vulkanen die in één uitbarsting nederzettingen wegvagen. Voor wie levend gezelschap mist, is er de illusie die Suleika, de fraai gevormde Nubische prinses met slaapkamerstem biedt na een winstbeurt: 'Wauw, jij bent echt een geweldige Catan-speler. Zullen we na het spel een kopje thee drinken?' Het spel is te koop op één cd-rom met Het Kaartspel, en het Ruimteschip van Catan, fraai vormgegeven en enerverend. (RR)

Denda Multimedia. Catan de Luxe Edition, 6,99 euro

    • André Waardenburg
    • Ron Rijghard
    • Marleen Luijt