4 redenen om uit te gaan

1 uit eten met iens

Harbour Club

De moskee: bouw en gebruik Groningen: De Nieuwe Academie, Radesingel 50. Aanvang: 19.30. Lezing: drs. Saskia van Lier. Toegang: 8 euro. Reserveren, meer informatie: 050-3188651. Lezing over architectuur en gebruik van islamitische gebedsruimten. De moskee kent wegens de snelle groei van de islam veel verschillende bouwstijlen. Beroemde oude moskeeën als de Al-Aqsa in Jeruzalem, de Mezquita in Córdoba en de grote moskee van Damascus, passeren de revue. Ook wordt er ingegaan op het gebruik van de moskee en specifieke elementen daarin, zoals de mihrab en de minbar. Tips voor Vanavond uit? Mail naar nextagenda@nrc.nl. De Mezquita-moskee

De inrichting van dit drukke restaurant is een sublieme mix van design, met behoud van unieke details op een aardige locatie aan de haven. Jan des Bouvrie heeft zich hierop duidelijk uitgeleefd. Decor en service zijn echter niet altijd in balans; de bediening laat af en toe een steekje vallen waardoor de wachttijden bovengemiddeld lang kunnen worden. Gelukkig staat daar een originele kaart tegenover, met prijzen waarvoor nog maar zelden gegeten kan worden.

slecht | Voor mij hoeft de etiquette niet nauw opgevolgd te worden, maar hier was het wat al te klunzig, alhoewel wel vriendelijk. Wat mij betreft is de prijs-kwaliteitverhouding hier compleet zoek. Jammer, jullie hebben mijn verwachtingen niet kunnen waarmaken.(25-03-2006 M.H. te Born)

uitstekend | Mooi interieur, heerlijk eten en ook nog prachtig opgemaakt. Niks te klagen over de bediening, er werd ons in het begin zelfs gevraagd of we er bezwaar tegen hadden dat een stagiaire ons zou bedienen.(20-11-2005 E.D. te Meerssen)

2 DANS

Nederlands Dans Theater

NDT I brengt in The Colour of Time twee nieuwe balletten. Skindex is van de jonge Britse choreograaf Wayne McGregor die een fascinatie voor getallen en computers heeft. Elf dansers dansen tussen twee stroken waarop getallenreeksen flitsen,op puntige, dreigende electronische muziek. Verder Shoot the Moon, een nieuw werk van het duo Lightfoot Leon. Het podium is verdeeld in kamers. Vijf dansers dansen op muziek van Philip Glass. En de herneming van Claude Pascal, het slow-motion ballet van Jirí Kylián uit 2002.

Den Haag: Lucent Den Haag. Aanvang: 20.15. Inl/res: 070-8800333 & www.ldt.nl / www.ndt.nl

3 SCHILDER

Anton Mor. Hofschilder van Karel V

Rond 1517 werd aan de Utrechtse Oudegracht de zoon van een wolverver geboren: Anton Mor. Tijdens een bezoek aan Utrecht merkte keizer Karel V het schildertalent van Mor op. Hoewel de schilder in het Pradomuseum te Madrid met een eigen zaal wordt geëerd, is hij in zijn geboortestad Utrecht vrijwel onbekend. Thera Coppens, auteur van Anton Mor, hofschilder van Karel V, schetst vanavond een beeld van het leven en werk van deze Utrechtse schilder.

Utrecht: Instituto Cervantes, Domplein 3. Aanvang: 19.00. Lezing: Thera Coppens. Inl/res: 030-2334261 & www.cervantes.nl

Maastricht, Bassinkade 4. Telefoon (043) 450 66 66, keuken open 12.00-22.00, ma gesloten, vis, gem. prijs 3-gangen à la carte: € 37,50 Categorie: zondagsbrunch

4 ARCHITECTUUR

De moskee: bouw en gebruik

Lezing over architectuur en gebruik van islamitische gebedsruimten. De moskee kent wegens de snelle groei van de islam veel verschillende bouwstijlen. Beroemde oude moskeeën als de Al-Aqsa in Jeruzalem, de Mezquita in Córdoba en de grote moskee van Damascus, passeren de revue. Ook wordt er ingegaan op het gebruik van de moskee en specifieke elementen daarin, zoals de mihrab en de minbar

Groningen: De Nieuwe Academie, Radesingel 50. Aanvang: 19.30. Lezing: drs. Saskia van Lier. Toegang: 8 euro. Reserveren, meer informatie: 050-3188651.

Eet en recenseer zelf mee via www.nrc.nl/iens

Eet en recenseer zelf mee via www.nrc.nl/iens