Zoem! En de jeugd is weg

De Rotterdamse deelgemeente Charlois gaat samen met vervoersbedrijf RET waarschijnlijk een apparaat met hinderlijk muggengezoem in de strijd tegen overlastgevende hangjongeren inzetten. Dat heeft een woordvoerder van de deelgemeente vanmorgen bevestigd.

De zogenoemde Mosquito is bestemd voor nauwe, populaire hangplekken zoals de ingang van een metrostation. Het apparaat zendt binnen een bereik van twintig meter een hoogfrequent geluid uit, dat lijkt op het zoemen van een mug. Op drie meter levert het apparaat 76 decibel.

Volgens Donald van der Laan van leverancier Rhine Consulting Group in Woerden, treft de Mosquito alleen de beoogde doelgroep. “We kunnen een frequentie kiezen die door mensen ouder dan 25 jaar al niet meer te horen is, omdat je gehoor afneemt naarmate je ouder wordt.“

Gewenning is niet mogelijk, zegt Van der Laan, omdat het apparaat steeds van toonhoogte verandert. Het is ook niet hinderlijk voor passanten, zegt hij, omdat hoogfrequent geluid de eigenschap heeft dat je het pas na enige tijd gaat horen.

J. Festen, audioloog aan het VU Medisch Centrum Amsterdam, plaatst kanttekeningen bij Van der Laans beweringen. “Hoogfrequent geluid wordt pas na enige tijd hinderlijk, maar je hoort het meteen al. Bovendien kunnen vijftigjarigen het ook horen.“

“Gehoor neemt wel af naarmate je ouder wordt, maar bij de één gebeurt dit veel sneller dan bij de ander. En een bereik van twintig meter? Hoge frequenties hoor je niet meer als je om een hoekje gaat staan, hoe dichtbij de afzender ook is.“

Afgelopen vrijdag is een eerste proef gehouden. De deelgemeente was “zeer tevreden“. Binnen drie weken wordt de Mosquito, die van de buitenkant op een bouwlamp lijkt, voor een periode van drie maanden getest.