`Wereldbank moet rol bij bestrijden van malaria opgeven`

Rotterdam. De Wereldbank houdt zich niet aan zijn financiële toezeggingen voor de bestrijding van malaria. Dit schreven medische wetenschappers en beleidsmakers gisteren in een fel opiniestuk in The Lancet. De schrijvers noteren ook dat de Wereldbank onjuiste cijfers over zijn anti-malariaprojecten publiceert, dat er bij de bank steeds minder mankracht voor malaria beschikbaar is en dat de instelling de verkeerde medicijnen financiert. De dertien auteurs zijn deskundigen op het gebied van gezondheidszorg en internationale samenwerking uit de Verenigde Staten, Europa en Afrika.

Ze vinden dat de Wereldbank zijn coördinerende taken op het gebied van malariabestrijding moet opgeven en in plaats daarvan organisaties moet financieren die in de bestrijding van tropische ziektes gespecialiseerd zijn, zoals het Global Fund (voor aids, tbc en malaria) en de Wereldgezondheidsorganisatie. In een antwoord in The Lancet doen vertegenwoordigers van de Wereldbank de aanklachten af als ”onzorgvuldigheden en misverstanden”.

Volgens de wetenschappers heeft de Wereldbank in de afgelopen vijf jaar minstens honderdvijftig miljoen dollar minder uitgegeven aan malariabestrijding dan beloofd. In 2000 deed de Wereldbank aan Afrikaanse staatshoofden de toezegging dat de bank drie- tot vijfhonderd miljoen dollar zou uittrekken voor de malariabestrijding in het werelddeel.