Videoboodschap van Zarqawi

Abu Musab al-Zarqawi, leider van een sunnitische terreurgroep die zichzelf “Al-Qaeda in Mesopotamië' noemt, heeft in een via internet verspreide videoboodschap gezegd dat de strijd in Irak doorgaat. Het is voor het eerst dat Zarqawi zichzelf ongemaskerd op videobeelden toont - eerdere boodschappen werden verspreid via geluidsband of door gemaskerde mannen op video. Amerikaanse veiligheidsdiensten gaan er van uit dat de 34 minuten durende video authentiek is.

Abu Musab al-Zarqawi, beeld uit op internet vertoonde video (Foto AP) This is an image made from video originally posted Tuesday, April 25, 2006 on the Internet showing al-Qaida in Iraq leader Abu Musab al-Zarqawi. In the rare video, al-Zarqawi accused the West and the United States of waging a "crusader" war against Islam but said Muslim holy warriors were standing firm. This image was provided via the IntelCenter, which is a private contractor working for intelligence agencies. (AP Photo/via IntelCenter) ** MANDATORY CREDIT: INTELCENTER; NO SALES; EDS NOTE: "INTELCENTER" AT RIGHT TOP CORNER ADDED BY SOURCE ** Associated Press

Volgens Zarqawi strijden zijn Mujahedeen “in de meest barbaarse kruistocht ooit tegen een moslimland“. Tegen de Amerikaanse president George Bush zegt hij: “Waarom vertel jij je bevolking niet dat je soldaten zelfmoord plegen, drugs gebruiken en hallucinerende pillen om nog te kunnen slapen?“ Volgens Zarqawi worden Bush' dromen “verslagen door ons bloed en onze lichamen. Wat komen gaat zal nog veel erger zijn.“ Hij beschuldigt Bush van “arrogantie en brutaliteit“ omdat hij het bestand heeft afgewezen dat “onze prins en leider“ Osama bin Laden heeft voorgesteld. Zarqawi noemt de Iraakse regering van aanstaand premier Jawad al-Maliki een Amerikaanse schepping. Hij zal zich blijven verzetten tegen iedere regering die wordt gevormd door de “gehate shi'ieten, de seculiere zionistische Koerden of de collaborerende sunnieten“.

De Amerikanen beschouwen de Jordaniër Zarqawi als een van de belangrijkste terroristen in Irak. Deskundigen trekken dat al langer in twijfel. Zij gaan er van uit dat veel van de door Zarqawi's groep opgeëiste aanslagen in feite door anderen zijn gepleegd. De positie van Zarqawi leek al enige tijd onder druk te staan. Begin deze maand verklaarde Huthaifa Azzam, zoon van de in 1989 vermoorde Palestijnse mentor van Osama bin Laden, dat Zarqawi was teruggetreden als leider van de sunnitische rebellen; mede in reactie op bruut geweld bij aanslagen buiten Irak, met name in Jordanië. Mogelijk wil Zarqawi met de videoboodschap aantonen dat zijn macht nog niet is gebroken. (AP, AFP)