“Verdonk was onduidelijk'

VVD-kandidaatlijsttrekker minister Rita Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie, VVD) heeft ten onrechte twijfel gezaaid over de aftrekbaarheid van de hypotheekrente. Dat zegt haar campagne-adviseur Ed Sinke.

Maandagavond, tijdens het eerste debat tussen de drie kandidaat-lijsttrekkers (Verdonk, staatssecretaris Mark Rutte en Kamerlid Jelleke Veenendaal), was de vraag: “Wordt er onder uw partijleiderschap gerommeld aan de hypotheekrenteaftrek?“ Rutte zei meteen nee. Maar Verdonk zei: “Aan het principe wordt niet gerommeld.“ Dat was niet zo helder en duidelijk als ze graag wil zijn. “Maar ze wil ook niet kort door de bocht zijn“, zegt haar adviseur Sinke.

Verdonk verwacht - en dat zei ze ook na afloop van het debat - dat Nederland door Europa zal worden gedwongen om de hypotheekrenteaftrek af te schaffen. En ze wil, volgens Sinke, dat het financiële effect daarvan nul is. Huizenbezitters hoeven zich niet bedreigd te voelen.

Een fout wil Sinke het niet noemen. Maar Verdonk, zegt hij, had natuurlijk moeten zeggen: “Nee, er wordt niet aan de hypotheekrenteaftrek gerommeld.“ De onduidelijkheid die Verdonk er maandag over liet bestaan, veroorzaakte onrust in de partij. Minister Zalm (Financiën, VVD) was onaangenaam verrast door haar aarzeling, maar hij is nu tevreden: hij gelooft dat Verdonk niet wil dat er wordt getornd aan de hypotheekrenteaftrek.

Verdonk zal de VVD'ers volgende week maandag, tijdens het tweede debat (in Rotterdam) voor de lijsttrekkersverkiezingen, opnieuw uit moeten leggen dat ze zich geen zorgen hoeven maken.

Volgens woordvoerder Hans de la Porte van de vereniging Eigen Huis zit Verdonk ook fout met haar waarschuwing dat “Europa' met regels zal komen voor de afschaffing van de aftrek. “Uit Europa komen wel aanbevelingen, zoals bijvoorbeeld met enige regelmaat van de OESO, de organisatie voor economische ontwikkeling, maar dat betekent niet dat wij de renteaftrek moeten aanpassen.“ De vereniging is onlangs met een open brief aan het kabinet een campagne gestart tegen voornemens om de aftrek op termijn af te schaffen. Dat kan alleen, vindt Eigen Huis, als er een totaalplan voor de woningmarkt is.

“In Europa staan we alleen als het om de aftrekbaarheid van de hypotheekrente gaat, dat is juist. Maar Europa mag niet aan de binnenlandse belasting komen“, waarschuwt De la Porte.