Tutu bepleit claims tegen bedrijven

Kaapstad, 26 april. Zuid-Afrikanen die hebben geleden onder de apartheid moeten doorgaan met rechtszaken tegen bedrijven die hebben geprofiteerd van decennia van blanke overheersing. Dat zei de Zuid-Afrikaanse bisschop Desmond Tutu gisteren. ”Zuid-Afrika heeft veel bereikt met het begraven van zijn racistische verleden. Maar veel slachtoffers zijn verbitterd over het onvermogen van de regering om de daders te straffen”, aldus Tutu. Ook de 4.949 dollar compensatie die de regering aan de slachtoffers heeft betaald, is volgens hem teleurstellend. Daarom vindt hij miljoenenclaims tegen bedrijven als Anglo American, General Motors en IBM gerechtvaardigd. De regering-Mbeki vermijdt dit soort stappen, want ze zouden slecht zijn voor investeringen en de opbouw van de Zuid-Afrikaanse economie.