Televisie Voorkeur

De documentaire Liever een auto dan een kameel in Dokwerk portretteert de oude woestijnstad Agadez, in Niger, een kleine plaats met veel nomadische Touareg midden in de Sahara. Een knooppunt van eeuwenoude handelsroutes, waar traditie en moderniteit elkaar ontmoeten. De cursisten van rijschool Bazgam willen door te leren autorijden verder in het leven komen. Ned.3, 20.25-21.25u.
De documentaire Liever een auto dan een kameel in Dokwerk portretteert de oude woestijnstad Agadez, in Niger, een kleine plaats met veel nomadische Touareg midden in de Sahara. Een knooppunt van eeuwenoude handelsroutes, waar traditie en moderniteit elkaar ontmoeten. De cursisten van rijschool Bazgam willen door te leren autorijden verder in het leven komen. Ned.3, 20.25-21.25u.

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Een analyse over de Nederlandse auto-industrie en het massaontslag bij Nedcar in Born. Verder een reportage over mensen die de natuur in gaan om in het wild groeiende rucola-sla of paddestoelen te zoeken. En de gevolgen van de ramp in Tsjernobyl twintig jaar geleden, op het dagelijks leven. Ned.2, 18.20-18.50u.

Netwerk. Aandacht voor het opinie-onderzoek onder leraren en verpleegkundigen, waaruit blijkt dat een grote meerderheid van de werknemers in zorg en onderwijs grote moeite heeft met het optreden en de macht van managers. En de Vereniging van Nederlandse Gemeenten vindt dat het kabinet bij de koopkrachtreparaties geen oog heeft voor de minima. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova. Gesprek met PvdA-partijvoorzitter Michiel van Hulten over de relatie pers en politiek, allochtone raadsleden en “racistische trekjes'. Verder aandacht voor het vertrek van de Kosovaarse scholiere Taïda Pasic en de laatste dag in het proces tegen de frauderende oud-bestuurders van Ahold. Ned.3, 22.20-23.00u.

documentaire

Abenteuer Wissen: Entdecker am Meeresgrund. Over opzienbarende archeologische vondsten onder de zeespiegel. ZDF, 19.25-20.15u.

Ministers terug op de werkvloer. Slot van een 8-delige serie, waarin ministers en staatssecretarissen bedrijven bezoeken die dagelijks met de gevolgen van hun beleid te maken hebben. Vanavond gaat staatssecretaris Mark Rutte van Onderwijs als stagebegeleider op bezoek bij een leerling op diens stageplek in het Hilton Hotel in Rotterdam en werkt hij achter de balie van de Informatie Beheer Groep die de studiefinanciering regelt. Ook geeft hij taalles aan allochtone en autochtone werknemers van de Coca-Cola-fabriek in Dongen. Ned.3, 19.50-20.25u.

Lions behaving badly. In het onherbergzame gebied Makalolo in Zimbabwe maken twee imposante diersoorten de dienst uit: grote, krachtige buffels en leeuwen met hun angstaanjagende vasthoudendheid. National Geographic, 20.00-21.00u.

ARD-exclusiv: Jagd auf Schmuggler. Reportage over de douane op de Frankfurter luchthaven, een centraal overslagpunt in de wereldwijde drugshandel. De medewerkers van de douane hebben hun handen vol aan de controles. ARD, 21.45-22.15u.

Profiel: Advocaten onder vuur. Op 31 oktober vorig jaar werd in Amsterdam-Zuid een man voor zijn huisdeur geliquideerd. De zoveelste criminele afrekening, zo leek het. Als blijkt dat het om advocaat Evert Hingst gaat is de schok groot. Wie was hij en was hij een consigliere in de polder? Gesprekken met bekenden en collega's van Hingst. Ned.1, 22.50-23.30u.

Rollt der Ball, rollt der Rubel: Fussball - das Geschäft. De professionele voetbalclubs hebben een totale schuld van over de 6 miljoen euro, maar geen enkele werd een licentie geweigerd. Voetbal is big business en steeds vaker worden schulden met belastinggeld rechtgetrokken. Ook de inzet van politie is onderwerp van discussie. ARD, 23.15-24.00u.

Sporen uit het oosten. Vierde deel van een dertiendelige serie van een treinreis door 23 landen speelt zich af in Maleisië. Maker Rob Hof ontmoet onderweg treinpassagiers die een inkijkje geven in hun leven en cultuur. Ned.1, 23.30-0.30u.

African school: Sex education. Aflevering in een serie over de dagelijkse beslommeringen van Afrikaanse schoolkinderen en hun docenten. Vanavond gaat het over seksuele voorlichting aan tienermeisjes in Oeganda. Ieder jaar moeten ongeveer 6.000 meisjes met hun school stoppen omdat ze zwanger zijn. Schoolhoofd Ntairaho wil de meisjes op school door steekproefsgewijze zwangerschapstesten beschermen tegen prostitutie en schoolverlating. Ned.3, 0.05-0.40u.

praatprogramma

Max en Catherine. Actrice Renée Soutendijk praat over haar rol als koningin Juliana in het toneelstuk over de oud-vorstin Juliana. Ook wordt de vraag gesteld of het koningshuis nog wel van deze tijd is. Ned.1, 17.35-18.30u.

De wereld draait door. Gast is de Zuid-Afrikaanse dichter en zanger Gert Vlok Nel. Bij ons nog onbekend, maar in eigen land wordt hij al met Bob Dylan vergeleken. En cabaretière Karin Bloemen over haar boek waardoor alle vrouwen van voetbal gaan houden. Verder een telefonisch gesprek met Johan Cruijff over het WK-lied van Café De wereld. Gaat het een nummer-één-hitnotering worden? Ned.3, 19.00-19.50u.

Jong. Helm en Ellen, die door amputatie lichaamsdelen missen, vertellen dat ze ondanks alles de draad van hun leven weer hebben opgepakt. Ned.1, 19.30-20.00u.

sport

Voetbal. Voorbeschouwing en rechtstreeks verslag van de return van de halve finale van Barcelona tegen AC Milan in de Champions League. Oud-trainer Johan Cruijff analyseert de wedstrijd. Ned.2, 20.00-23.22u.

De wedstrijden: Eredivisie. Onder meer samenvattingen van de play off-wedstrijden van Ajax tegen Groningen: FC Utrecht tegen Twente en Heerenveen tegen Roda JC. Talpa, 22.00-23.25u.