Romige spinazie met gamba's

Voor 4 personen:500 gram verse spinazie2 deciliter visbouillon3 deciliter slagroom2 eierdooiershet sap van 1 limoenzout en versgemalen peper750 gram grote, ongepelde rauwe garnalen, zonder kop 1 stengel citroengras, het malse wit en lichtgroen blad in flinterdunne plakjes gesnedenplantaardige olie

De afgelopen paar maanden was er een heel lekkere spinaziesoort bij de groenteboer te koop. Het blad is groter en steviger dan normaal maar lang niet zo groot en grof als de zogeheten wilde of Italiaanse spinazie. Hoewel ik dol op wilde spinazie ben, kost het veel tijd om de bladeren schoon te krijgen, en daar heb ik niet altijd zin in. Hopelijk blijft deze nieuwe soort spinazie voorlopig in de schappen.

Was de spinazie een paar keer in koud water tot ze volledig schoon is. Doe de spinazie in een vergiet en laat goed uitlekken. Snijd de spinazie in grote stukken als de bladen erg groot zijn. Laat ze anders heel.

Doe de visbouillon en 2 deciliter slagroom in een grote, zware koekenpan of een ondiepe, ruime pan op middelhoog vuur. Laat 7 tot 10 minuten koken tot het mengsel tot circa de helft is ingekookt. Doe de spinazie in het vocht en leg het deksel op de pan. Laat een paar minuten koken, waarbij u een of twee keer omschept, tot de spinazie net geslonken is.

Klop intussen de eierdooiers met de overgebleven deciliter slagroom. Giet dit mengsel over de spinazie in de pan, draai het vuur laag en schep alles goed om. Breng op smaak met zout en peper. Laat het mengsel zonder deksel 4 tot 5 minuten zachtjes sudderen. Laat het niet aan de kook komen omdat dan de saus zal schiften. Zet zo nodig een vlamverspreider onder de pan. Verhit intussen een paar eetlepels olie in een middelgrote anti-aanbak koekenpan of wok op middelhoog tot hoog vuur. Doe er de garnalen en het citroengras in. Bestrooi met zout en peper en laat onder regelmatig omscheppen circa 5 minuten bakken, of tot de garnalen van kleur veranderd en gaar zijn. Blus de pan met garnalen af met de helft van het limoensap en neem de pan van het vuur. Schep de rest van het limoensap om met de spinazie. Schep de spinazie en garnalen op voorverwarmde borden en serveer met gekookte aardappels of gestoomde rijst.

Kim Maclean

Morgen: Kip met chutneysaus.

    • Kim Maclean