Rice ontraadt Turkse inval in Noord-Irak

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Condoleezza Rice, heeft Turkije gewaarschuwd geen inval te doen in Noord-Irak, om af te rekenen met aanhangers van de Koerdisch-extremistische PKK.

“De dingen die we doen in de strijd tegen de PKK mogen de situatie [in Noord-Irak] niet slechter maken“, aldus Rice tijdens een bezoek aan Ankara.

De opmerkingen van Rice komen enkele dagen nadat het Turkse leger bekendmaakte nog eens 40.000 soldaten naar Zuidoost-Turkije over te brengen. Het totale aantal militairen daar komt daarmee op 240.000. Daarnaast verplaatst de opperbevelhebber van de landmacht, Büyükanit, zijn hoofdkwartier van Ankara naar Sirnak, bij de grens met Irak.

De troepenbewegingen volgen op fikse rellen in de regio, waarbij meer dan tien doden vielen. Volgens de Turkse autoriteiten zijn deze rellen georganiseerd door de PKK en bereidt de groep nieuwe aanvallen voor vanuit Noord-Irak. In Turkije wordt gespeculeerd dat dit militaire vertoon het begin is van een grote inval in Noord-Irak. De Turkse krant MiIlliyet van vandaag publiceerde een foto van Turkse militairen die, ingegraven pal aan de grens, hun geweren in de richting van Irak houden.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Gül, reageerde vrij ondiplomatiek op de woorden van de Amerikaanse minister. Turkije is buitengemeen gefrustreerd dat de Verenigde Staten na inmiddels jaren van Turks smeken en soebatten nog niets hebben gedaan om de PKK in Noord-Irak aan te pakken. De PKK heeft Noord-Irak volgens Gül omgevormd tot een “trainingskamp“ voor terroristen. Volgens de minister zal Turkije “zoals elk land dat zou doen“ zijn “voorzorgsmaatregelen“ nemen om het probleem aan te pakken.

Of Turkije Noord-Irak ook daadwerkelijk zal binnenvallen, is de vraag. Tijdens de oorlog om Irak leek het er even op dat Turkije van de gelegenheid gebruik zou maken en Noord-Irak zou binnentrekken, maar diplomatieke druk van zowel de VS als de Europese Unie stak daar een stokje voor. Een inval zou eventuele toetreding tot de EU ernstig in gevaar brengen.

    • Bernard Bouwman