President Iran op de bres voor vrouwen

TEHERAN. Voor het eerst sinds 27 jaar mogen Iraanse vrouwen weer voetbalstadions binnen. President Ahmadinejad heeft dat bekend gemaakt op zijn website. Ahmadinejad heeft opdracht gegeven om een plan op te stellen om vrouwen in stadions bij belangrijke wedstrijden de beste plekken te geven. Vrouwen werden sinds de islamitische revolutie van 1979 geweerd uit de stadions. Verscheidene vrouwengroepen in Iran hebben jarenlang geprotesteerd tegen het verbod. Enkele maanden geleden werden er nog vrouwen opgepakt toen die het Azadi-stadion in Teheran wilden betreden. De opmerkingen van Ahmadinejad kunnen volgens velen niet los worden gezien van de toenemende druk op Iran over zijn kernprogramma. Analisten zeggen dat Ahmadinejad binnenslands geen problemen wil nu Iran wordt bedreigd door de Verenigde Staten en Europa. Zijn regering heeft overigens sinds zijn aantreden in augustus 2006 bijna geen algemene, sociale beperkingen opgeworpen. Wel is de censuur verscherpt.

Website Ahmadinejad: www.president.ir/eng