Op haar veertiende schreef ze al een musical over Zeus

Wie: Karolien Berkvens (19).

Waarom: zij schreef en regisseerde het toneelstuk “Aan diggelen', dat vanavond in Rotterdam in première gaat.

Karolien Berkvens (19) schrijfster en regisseur: „Ik wil het liever niet uit handen geven, ik regisseer mijn stuk graag zelf.” Foto Bob van der Have Wie: Karolien Berkvens (19). Waarom: zij schreef en regisseerde het toneelstuk ‘Aan diggelen’, dat vanavond in Rotterdam in première gaat.
Karolien Berkvens (19) schrijfster en regisseur: „Ik wil het liever niet uit handen geven, ik regisseer mijn stuk graag zelf.” Foto Bob van der Have Wie: Karolien Berkvens (19). Waarom: zij schreef en regisseerde het toneelstuk ‘Aan diggelen’, dat vanavond in Rotterdam in première gaat. Have, Bob van der

Ze zit vanavond op de achterste rij van het Bibliotheektheater in Rotterdam, naast de medewerkers van het licht en het geluid. “Zenuwachtig en trots“ zal ze wachten op de openingszin van haar toneelstuk. “Vanaf het moment dat je die woorden hebt opgetypt, leef je daar naar toe“, zegt Karolien Berkvens (19), auteur én regisseur van het familiedrama Aan diggelen.

Een gelukkig, katholiek gezin raakt volledig van slag als de inwonende opa geen held maar een schurk blijkt te zijn. Verstrikt in een web van leugens zoeken de leden van het gezin troost bij God, elkaar en zichzelf, beschrijft de auteur haar stuk. “Naast applaus hoop ik op discussie na afloop. Aan diggelen heeft diepgang.“

Op haar veertiende schreef ze al een musical over de Griekse god Zeus die worstelde met een midlifecrisis. Pas drie jaar later werd het opgevoerd. “Ik dacht dat het niks was“, zegt ze. “Het heeft lang geduurd voordat ik het manuscript aan iemand durfde te laten lezen.“

Verhalen, gedichten, toneelstukken, er is niks leuker dan schrijven, zegt Karolien. “Ik kan niet niet schrijven. Op papier kan ik mijn gevoelens en fantasieën kwijt.“ Bijna net zo heerlijk, ontdekte ze, is het om met anderen theater te maken. “Al schrijvend zie ik al voor me hoe mijn stuk moet worden. Ik wil het liever niet uit handen geven, ik regisseer mijn stuk graag zelf. Schrijven doe je in je uppie, toneelmaken met anderen. Zo pik ik van twee werelden iets mee.“

Volgend jaar gaat ze theaterwetenschappen studeren in Amsterdam. Ze hoopt van het schrijven van toneelstukken haar beroep te maken. “Zuis! was een grappige musical, Aan diggelen is een zwaar stuk. Ik wil nog zo veel: kluchten, tragedies, eenakters.“

Vlak voor de voorstelling zal ze nog even de kleedkamer binnenstappen. Een bescheiden “oppeppend woord“, meer is niet nodig. “Ze kunnen het, we hebben eindeloos gerepeteerd.“ En al zou ze willen, vanaf de achterste rij kan ze geen regie-aanwijzingen meer geven. Net als de andere toeschouwers zal ze proberen te genieten van haar eigen toneelstuk. “Vijf kwartier, het is zo weer voorbij.“

“Aan diggelen', vanavond, morgen en overmorgen in het Bibliotheektheater Rotterdam, zie: www.aandiggelen.nl

Aanmelden? In afwachting van een wending in je leven? Laat het weten via whosnext@nrc.nl
    • Arjen Ribbens