Oekraïne herdenkt ramp Tsjernobyl

Oekraïne herdenkt ramp Tsjernobyl Kiev, 26 april. Honderden Oekraïeners brandden vannacht kaarsen tijdens een wake in Slavoetitsj, bij Tsjernobyl, waar twintig jaar geleden ’s werelds grootste nucleaire ramp plaatshad. In de ochtend van 26 april 1986 blies een ontploffing in een reactor het dak weg van de centrale, waarna een wolk radioactieve stof neerdaalde over delen van Europa. Deelnemers aan de wake legden anjers bij de portretten van brandweerlieden en werknemers die na de ramp stierven. Zij konden voorkomen dat ook de andere reactoren ontploften. Vijf miljoen mensen in Oekraïne, Wit-Rusland en Rusland wonen in radioactief besmet gebied. Volgens de VN zullen nog duizenden sterven aan kanker. Foto Reuters Ukrainians light up candles at a memorial dedicated to firefighters who died after the Chernobyl nuclear disaster during a night service near the Chernobyl plant in the city of Slavutych, Ukraine April 26, 2006. Mourners bearing candles marked the 20th anniversary of the Chernobyl nuclear disaster on Wednesday, honouring those who died as leaders pledged to ensure it would never happen again. REUTERS/Gleb Garanich
Oekraïne herdenkt ramp Tsjernobyl Kiev, 26 april. Honderden Oekraïeners brandden vannacht kaarsen tijdens een wake in Slavoetitsj, bij Tsjernobyl, waar twintig jaar geleden ’s werelds grootste nucleaire ramp plaatshad. In de ochtend van 26 april 1986 blies een ontploffing in een reactor het dak weg van de centrale, waarna een wolk radioactieve stof neerdaalde over delen van Europa. Deelnemers aan de wake legden anjers bij de portretten van brandweerlieden en werknemers die na de ramp stierven. Zij konden voorkomen dat ook de andere reactoren ontploften. Vijf miljoen mensen in Oekraïne, Wit-Rusland en Rusland wonen in radioactief besmet gebied. Volgens de VN zullen nog duizenden sterven aan kanker. Foto Reuters Ukrainians light up candles at a memorial dedicated to firefighters who died after the Chernobyl nuclear disaster during a night service near the Chernobyl plant in the city of Slavutych, Ukraine April 26, 2006. Mourners bearing candles marked the 20th anniversary of the Chernobyl nuclear disaster on Wednesday, honouring those who died as leaders pledged to ensure it would never happen again. REUTERS/Gleb Garanich REUTERS