Nog dagelijks slachtoffers Tsjernobyl

Op de speciale afdeling van een ziekenhuis voor oncologische aandoeningen leunt een jonge kankerpatiënt tegen het raam van zijn kamer. Het hospitaal ligt in Donetsk, een stad in Oekraïne.

Foto Reuters Alexander Khudotioply A cancer patient leans against the window of a special treatment chamber in a hospital for oncological diseases in the Ukrainian city of Donetsk April 25, 2006. Large amounts of radioactive fallout came down on the regions around the Chernobyl nuclear power plant after the explosion of its fourth reactor in 1986, leading to a substantial increase of radiation-inflicted diseases in the population. Ukraine this week marks the 20th anniversary of the world's worst civil nuclear disaster. REUTERS/Alexander Khudotioply REUTERS

In de regio (met name het zuidoosten van Wit-Rusland en het noordwesten van Oekraïne) kwamen precies twintig jaar geleden grote hoeveelheden radioactief materiaal vrij nadat de vierde reactor van de kerncentrale Tsjernobyl ontplofte.

Binnen twee maanden na de ramp overleden negenentwintig medewerkers van de centrale en brandweerlieden die bij het ongeluk aanwezig waren. Sindsdien is bij duizenden anderen uit de regio kanker geconstateerd.

Ziektes die het gevolg zijn van blootstelling aan radioactiviteit zijn in de regio hoger dan in de rest van de wereld. Volgens de VN zullen in totaal bijna tienduizend mensen overlijden aan de gevolgen van de ramp in Tsjernobyl. Andere organisaties zoals Greenpeace schatten dit getal veel hoger in. Deze week herdenkt Oekraïne wat als de grootste civiele nucleaire ramp in de wereldgeschiedenis wordt gezien.