Nederland aarzelt over EU-plan celstraf in thuisland uit te zitten

Den Haag. Uitlevering van Nederlandse gevangenen die in het buitenland hun straf uitzitten zal tot aanzienlijke capaciteitsproblemen in het gevangeniswezen leiden. Nederland zal dan ook niet zomaar akkoord gaan met een voorstel van EU-voorzitter Oostenrijk om gevangenen hun straf te laten uitzitten in het land van herkomst.

Het voorstel zal ertoe leiden dat honderden Nederlanders die in andere EU-lidstaten in de gevangenis zitten, naar Nederland komen om hun straf uit te zitten, terwijl slechts enkele tientallen EU-burgers in Nederland vastzitten die voor de maatregel in aanmerking komen.

In het huidige Europese verdrag is uitlevering alleen mogelijk als het gepleegde delict waarvoor de betrokkene vastzit, ook in eigen land strafbaar is. In het Oostenrijkse voorstel wordt dat ook mogelijk voor celstraffen waarbij dat voor 32 omschreven delicten niet het geval is. Nederland is hier voor, maar heeft er geen bezwaar tegen als andere lidstaten dat criterium willen beperken.