Nedcar: dit jaar geen ontslagen

Bij Nedcar zullen er tot 1 april 2007 waarschijnlijk geen gedwongen ontslagen vallen. Dit is het gevolg van een voorlopig akkoord dat Nedcar en de vakbonden gisteren hebben bereikt.

De voor morgen en overmorgen geplande staking is daarmee hoogstwaarschijnlijk van de baan.

Volgens FNV-onderhandelaar W. Crins heeft Nedcar “alle eisen“ van de bonden ingewilligd. Tot nu toe stelde Nedcar-eigenaar Mitsubishi sanering als voorwaarde voor onderhandelingen over de toekomst van de autofabriek. De bonden krijgen nu alsnog de kans eerst een alternatief plan uit te werken voordat tot eventuele sanering wordt overgegaan.

Vanmiddag zouden FNV Bondgenoten en CNV Bedrijvenbond het resultaat ter goedkeuring voorleggen aan hun leden. De bonden adviseren hun leden om een nieuwe staking, die voor morgen en overmorgen gepland staat, af te blazen. Afgelopen vrijdag vond een 24-uursstaking plaats bij de fabriek in Born.

Nedcar toont zich in een verklaring “tevreden“ met de uitkomst, maar wil pas inhoudelijk reageren wanneer de vakbondsleden met het akkoord hebben ingestemd.

Nedcar en de vakbonden gaan een werkgroep van drie of vier “wijze mannen' instellen die tot het einde van dit jaar op zoek gaat naar een vervanger voor de Smart For-Four van DaimlerChrysler, die waarschijnlijk voor de zomer uit productie wordt genomen. De zekerheid van een nieuw model moet Nedcar-eigenaar Mitsubishi ervan weerhouden om 1.000 van de huidige 3.000 banen te schrappen.

De kosten voor het overbruggen van de periode waarin Nedcar eventueel zonder de Smart moet draaien, zouden worden gedekt door het geld dat DaimlerChrysler aan Nedcar verschuldigd is op basis van het onderlinge contract, dat tot 2010 loopt.

Het plan voorziet ook in begeleiding van werknemers die weg willen bij Nedcar. Bovendien zal er gewerkt worden aan een vertrekregeling voor ouderen.

Als er geen vervanger voor de Smart wordt gevonden, volgt alsnog ontslag voor circa 1.000 personeelsleden. Door een eventuele ontslagronde later te plannen, voorkomen de bonden en Nedcar dat de getroffen medewerkers extra inkomsten derven door de nieuwe Werkloosheidswet, die op 1 oktober ingaat. De tot volgend jaar doorbetaalde salarissen zouden het gat opvangen dat anders na 1 oktober zou ontstaan.