NAVO-overleg Z-Afghanistan

Binnen de NAVO vindt sinds vorige week militair en diplomatiek overleg plaats, naar aanleiding van de drastische verslechtering van de veiligheidssituatie in het zuiden van Afghanistan.

Dit melden bronnen rond het Nederlandse ministerie van Defensie. Het is nog onduidelijk welke maatregelen uit het overleg zullen voortvloeien, aldus de bronnen. Niet uitgesloten is dat Nederland alsnog zal besluiten tot het zenden van meer militairen naar het gebied. Vanaf 1 augustus zou een Provincial Reconstruction Team (PRT), ressorterend onder de NAVO, moeten functioneren in de provincie Uruzgan.

Gisteren zei secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer van de NAVO tijdens een persconferentie in Brussel dat de NAVO “zich niet kan veroorloven te falen in Zuid-Afghanistan“. Hij roemde de wijze waarop de uitzending van de troepen is voorbereid in de publieke opinie in Nederland.

Tweehonderd Nederlandse militairen die op dit moment ter voorbereiding op de missie in Uruzgan al in Zuid-Afghanistan aanwezig zijn, hebben gisteren op de vliegbasis Kandahar een ceremonie bijgewoond voor de vier Canadese militairen die zaterdag omkwamen toen een ingegraven bom hun pantservoertuig trof. Dat incident vond plaats op de weg van Kandahar naar Tarin Kot, de hoofdstad van Uruzgan - een belangrijke verbindingslijn voor de oprichting van het Nederlandse PRT.

Eind deze week komt Afghanistan eveneens ter sprake op een informele bijeenkomst van de NAVO-ministers in Sofia, aldus een diplomatieke bron in Den Haag.